Як повідомляє Голос Америки, це застереження пролунало у Брюсселі напередодні засідання Ради НАТО-Росія у середу 12 січня, що є першою нагодою переговорів представників альянсу з росіянами на цьому майданчику з 2019 року.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та представники держав — союзниць теж неодноразово підкреслювали, що Москва не матиме права голосу стосовно питань членства в альянсі, і що Росія повинна припинити нав'язування своєї волі іншим країнам.

Вимога Москви, щоб НАТО відкликало своє рішення про можливість членства України та інших нових країн є ключовою у тому, що Росія називає “гарантіями безпеки” для себе.

“Ніхто не може вимагати змінювати політику НАТО щодо розширення. Двері залишаються відчиненими. Ніхто не має права зачиняти їх ногою. І будь-яке рішення про розширення буде прийматися в діалозі між Альянсом та країною, про яку йдеться”, - сказала вона.

Вона при цьому зауважила, що США готові до дипломатії як головного способу розв'язання проблем безпеки.

Переговори з Росією 12 січня в НАТО, а 13 січня в Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) також стануть нагодою розширити коло учасників нового діалогу з Москвою, який розпочався з переговорів делегацій США і Росії 10 січня у Женеві.

Американські посадовці й дипломати за кожної нагоди підкреслюють, що без союзників і партнерів не вирішуватимуть з Росією жодних питань, які стосуватимуться Європи загалом та України зокрема.

Нагадаємо, США в межах таємного пакету військової допомоги збираються надати Україні радарну систему та морське обладнання.

ІА "Вголос": НОВИНИ