2023 пройде під знаком Чорного Водяного Кролика - тварини, раціон якої повністю складається з рослинної їжі. Втім, як стверджують астрологи, на новорічний стіл сміливо можна ставити м'ясні та рибні страви, але найголовніша заборона – це використовувати кролятину.
Отож, розпочнемо наші приготування з закусок.
Закуски
Новорічні закуски розігрівають апетит перед подачею основних страв, слугують чудовим перекусом протягом усього вечора і, безсумнівно, справжньою окрасою святкового столу.
«Мандаринки»
Інгредієнти:
- 150 г курячого філе
- 2 яйця
- 100 г сиру
- 50 г майонезу/сметани/натурального йогурту ⠀
- 1-2 зубчики часнику
- сіль та перець за смаком ⠀
- 3 середні моркви
Спосіб приготування:
- Куряче філе та яйця відварюємо. Щоб не варити моркву кілька годин, можете очистити її, зав’язати в пакет і відправити до мікрохвильової печі при максимальній потужності на 5 хвилин, перевернути і залишити ще на 5 хвилин. Потім дати охолонути.
- Куряче філе нарізаємо дрібними кубиками. Сир, яйця та моркву натираємо на дрібній тертці.
- У глибокій ємності поєднуємо філе, яйця та сир. Додаємо майонез/сметану, подрібнений часник, спеції та перемішуємо в однорідну масу.
- Формуємо шість однакових кульок. На харчову плівку кладемо трохи моркви та формуємо тонкий млинець. Всередину цього млинця кладемо начинку та загортаємо.
- Прикрашаємо «мандаринки» м’ятою та гвоздикою/чорним перцем.
Закуска з червоною рибою, сиром і оливками
Інгредієнти:
- Сьомга слабосолена – 50 гр
- Сир «Фета» – 50 гр
- Оливки зелені без кісточки – 1 жменя
- Оливки чорні без кісточки – 1 жменя
- Огірок свіжий – 1 шт.
- Насіння кунжуту – 2 щіпки.
Спосіб приготування:
- «Фету» наріжте за допомогою гострого ножа невеликими акуратними кубиками.
- На дошку насипте насіння кунжуту і в них швидко обваляйте сирні кубики, що додасть ефектність готовій страві.
- Вийміть з банки оливки і серветкою їх добре обсушіть.
- Сьомгу наріжте кубиками такого ж розміру, як і «Фету».
- Огірок наріжте невеликими шматочками довільної форми.
- Підготовлені інгредієнти слід нанизати на шпажки в будь-якій послідовності.
Рулетики з шинки з сиром і часником
Інгредієнти:
- Шинка – 300 гр
- Сир – 100 гр
- Желатин – 2 ст.л.
- Бульйон – 2 ст.
- Часник – 2 зуб.
- Кріп – 1 пучок.
Спосіб приготування:
- Насипте желатин в м’ясний бульйон і на маленькому вогні, не доводячи до кипіння, його повністю розчиніть.
- Шинку хорошої якості наріжте тонкими слайсами, щоб в неї можна було загорнути начинку.
- На великій терці подрібніть шматок твердого сиру.
- Очищені зубки часнику подрібніть і перемішайте їх з дрібно нарізаним кропом.
- Часниково-сирну начинку заправте майонезом і добре перемішайте.
- Акуратно заверніть шинку рулетиками і поскладайте в будь-яку форму.
- Потім сформовані рулетики залийте бульйоном з розчиненим желатином, щоб бульйон покрив їх повністю.
- Помістіть посуд з закускою в холодильник на 2 – 3 години для застигання бульйону.
- Перед сервіровкою новорічного столу, рулетики перекладіть на тарілку, розріжте на половинки, декоруйте на свій розсуд
Салати
Найбільш поширеними стравами на будь-якому, в тому числі і новорічному столі, були і залишаються салати. Ситні м'ясні і легкі вегетаріанські, фруктові та овочеві - безліч різновидів. Тому кожен може вибрати на свій смак. Одні віддають перевагу перевіреним роками рецептами - «Олів'є», «Оселедець під шубою», «Грецький». Інші вважають, що новорічне свято - саме час спробувати щось нове, тому щороку готують хоча б один новорічний салат за новим рецептом. Поважаючи думку кожного, даємо кілька цікавих рецептів для свята.
Салат з копченою курячою грудкою та корейською морквою
Інгредієнти:
копчена куряча грудка - 250 г;
твердий сир - 50 г;
корейська морква - 50 г;
кукурудза - 1 банка;
зелень, майонез - за смаком
Спосіб приготування:
- Нарізаємо соломкою курячу грудку.
- У цю ж миску висипаємо корейську моркву, попередньо зливши з неї всю зайву рідину.
- Дрібним кубиком нарізаємо будь-який твердий сир та висипаємо до грудки та корейської моркви.
- Висипаємо 1 банку кукурудзи. За власним смаком заправляємо салат майонезом і добре перемішуємо.
Салат з крабовими паличками у вигляді ялинки
Інгредієнти:
- твердий сир - 250 г;
- крабові палички - 250 г;
- майонез, зелень - за смаком;
- консервований ананас - 3 кільця.
Спосіб приготування:
- На крупній терці натираємо 250 г твердого сиру (кількість можна збільшити або зменшити). Натертий сир висипаємо у глибоку миску.
- Крабові палички нарізаємо невеликими шматочками.
- Нарізаємо зелень.
- Перемішуємо все і заправляємо майонезом.
- На плоске широке блюдо викладаємо кільця ананасу. Одягаємо кулінарну рукавичку та з готового салату формуємо конуси у вигляді ялинок.
Салат з тунцем та авокадо
- тунець консервований — 200 г
- томати-чері — 200 г
- авокадо — 200 г
- консервована кукурудза — 1 банка
- листя салату — 150 г
- гірчиця «Діжонська» — 1 ч. л.
- мед — 1 ч. л.
- лимонний сік — 1 ч. л.
- Змішуємо для соусу ложку гірчиці, меду та лимонного соку.
- З авокадо дістаємо кісточку та зчищаємо шкірку, а м’якуш нарізаємо кубиками.
- Нарізаємо навпіл томати.
- Листя салату нарізаємо великими шматочками та змішуємо із соусом.
- Додаємо інші інгредієнти до заправленого салату та подаємо у невеличких глибоких тарілках.
Страви з м'яса
Запечена свинина в духовці
Інгредієнти: 800 г свинини;
2 зубчики часнику;
гірчиця у зернах;
перець мелений;
2 шт лаврового листа; сіль за смаком.
Спосіб приготування:
М'ясо натерти сіллю і перцем з усіх боків, лаврові листки порізати на кілька частин, покласти м'ясо на харчову плівку та викласти на нього подрібнені лаврові листи.
Загорнути щільно у плівку і залишити у холодильнику на 2 - 3 години.
Часник нарізати, а за допомогою ножа зробити в м'ясі отвори і вставити в кожну скибочку часнику.
Свинину загорнути, залишити зверху невеликий отвір та поставте запікати в розігріту до 200 градусів духовку на 35 - 45 хвилин.
Запечені курячі крильця
Інгредієнти: 1 кг крилець курячих;
1/2 склянки сметани і томатної пасти;
перець та сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Потрібно промити крильця, натерти перцем та сіллю, полити сумішшю зі сметаною та томатною пасти, перемішати і на 30 хвилин залишити.
- Викласти крильця на застелене фольгою деко, запекти до готовності (орієнтовно 30-40 хв) у розігрітій до 180 °С духовці.
Десерти
«Мандарини у снігу»
Інгредієнти:
- желатин-30 гр;
- вода-200 мл. л;
- сметана 18% - 800 гр;
- цукор-200 гр;
- мандарини – 10 шт.
Спосіб приготування:
- Заливаємо желатин кип'яченою водою кімнатної температури і залишаємо для набухання. Слід змішати сметану з цукром. Набряклий желатин потрібно розчинити на водяній бані або в мікрохвильовці.
- Тонкою цівкою вливаємо желатин в сметану з цукром і добре перемішайте. Зрізайте верхню частину пластикової пляшки в звужується місці.
- Далі слід очистити мандарини і надіти на дерев'яну шпажку і помістити в пляшку. На один десерт потрібно 5 мандаринів.
- Заповнюємо сметанною масою всю пляшку і залишаємо в холодильнику на 3-4 години до повного застигання.
«Наполеон» з мандариновим джемом
Інгредієнти:
Для крему:
- яйця – 3 шт.
- цукор – 300 г
- ванільний цукор – 10 г
- сіль – дрібка
- борошно – 75 г
- вершкове масло – 75 г
- молоко – 750 мл
Для мандаринового джему:
- очищені мандарини – 300 г
- цукор – 30 г
- лимонний сік – 1 ч. л.
- кукурудзяний крохмаль – 30 г
Для коржів:
- листкове тісто – 1 упаковка
Спосіб приготування:
1. Крем:
- З'єднайте яйця з цукром та сіллю.
- Додайте борошно і перемішайте.
- У сотейнику з'єднайте молоко, цукор, ванільний цукор, перемішайте і доведіть до кипіння, постійно помішуючи.
- Далі влийте гаряче молоко у яєчну суміш.
- Перелийте знову в сотейник і варіть до загусання.
- Вимикаємо вогонь, додайте вершкове масло і перемішайте, накрийте харчовою плівкою і дайте повністю охолонути. ⠀
2. Мандариновий джем:
- Очищені мандарини перебийте блендером і процідіть через сито, щоб плівок не було.
- Додайте цукор, лимонний сік, крохмаль, перемішайте і варіть до загусання і лишіть повністю охолонути.
3. Коржі:
- Розморозьте та розкотіть листкове тісто.
- Виріжте 4 кола діаметром 20 см і наколіть виделкою.
- Випікайте разом із обрізками у розігрітій до 200 градусів духовці 15 хвилин.
- Після остигання кожен корж розділіть на 2 частини, а обрізки подрібнюємо в блендері. ⠀
4. Зберіть торт: корж, крем, корж, крем, мандариновий джем і так, доки не закінчаться інгредієнти.
5. Поставте торт просочуватися в холодильник на 3-4 години, а краще на ніч.
Смачного! Зичимо щасливого та спокійного Нового року!
ІА "Вголос": НОВИНИ