2023 пройде під знаком Чорного Водяного Кролика - тварини, раціон якої повністю складається з рослинної їжі. Втім, як стверджують астрологи, на новорічний стіл сміливо можна ставити м'ясні та рибні страви, але найголовніша заборона – це використовувати кролятину. 

Отож, розпочнемо наші приготування з закусок.

Закуски

Новорічні закуски розігрівають апетит перед подачею основних страв, слугують чудовим перекусом протягом усього вечора і, безсумнівно, справжньою окрасою святкового столу. 

 «Мандаринки»

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. Куряче філе та яйця відварюємо. Щоб не варити моркву кілька годин, можете очистити її, зав’язати в пакет і відправити до мікрохвильової печі при максимальній потужності на 5 хвилин, перевернути і залишити ще на 5 хвилин. Потім дати охолонути.
  2. Куряче філе нарізаємо дрібними кубиками. Сир, яйця та моркву натираємо на дрібній тертці.
  3. У глибокій ємності поєднуємо філе, яйця та сир. Додаємо майонез/сметану, подрібнений часник, спеції та перемішуємо в однорідну масу.
  4. Формуємо шість однакових кульок. На харчову плівку кладемо трохи моркви та формуємо тонкий млинець. Всередину цього млинця кладемо начинку та загортаємо.
  5. Прикрашаємо «мандаринки» м’ятою та гвоздикою/чорним перцем.

Закуска з червоною рибою, сиром і оливками

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. «Фету» наріжте за допомогою гострого ножа невеликими акуратними кубиками.
  2. На дошку насипте насіння кунжуту і в них швидко обваляйте сирні кубики, що додасть ефектність готовій страві.
  3. Вийміть з банки оливки і серветкою їх добре обсушіть.
  4. Сьомгу наріжте кубиками такого ж розміру, як і «Фету».
  5. Огірок наріжте невеликими шматочками довільної форми.
  6. Підготовлені інгредієнти слід нанизати на шпажки в будь-якій послідовності.

Рулетики з шинки з сиром і часником

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. Насипте желатин в м’ясний бульйон і на маленькому вогні, не доводячи до кипіння, його повністю розчиніть.
  2. Шинку хорошої якості наріжте тонкими слайсами, щоб в неї можна було загорнути начинку.
  3. На великій терці подрібніть шматок твердого сиру.
  4. Очищені зубки часнику подрібніть і перемішайте їх з дрібно нарізаним кропом.
  5. Часниково-сирну начинку заправте майонезом і добре перемішайте.
  6. Акуратно заверніть шинку рулетиками і поскладайте в будь-яку форму.
  7. Потім сформовані рулетики залийте бульйоном з розчиненим желатином, щоб бульйон покрив їх повністю.
  8. Помістіть посуд з закускою в холодильник на 2 – 3 години для застигання бульйону.
  9. Перед сервіровкою новорічного столу, рулетики перекладіть на тарілку, розріжте на половинки, декоруйте на свій розсуд

Салати

Найбільш поширеними стравами на будь-якому, в тому числі і новорічному столі, були і залишаються салати. Ситні м'ясні і легкі вегетаріанські, фруктові та овочеві - безліч різновидів. Тому кожен може вибрати на свій смак. Одні віддають перевагу перевіреним роками рецептами - «Олів'є», «Оселедець під шубою», «Грецький». Інші вважають, що новорічне свято - саме час спробувати щось нове, тому щороку готують хоча б один новорічний салат за новим рецептом. Поважаючи думку кожного, даємо кілька цікавих рецептів для свята.

Салат з копченою курячою грудкою та корейською морквою

Інгредієнти:

копчена куряча грудка - 250 г;
твердий сир - 50 г;
корейська морква - 50 г;
кукурудза - 1 банка;
зелень, майонез - за смаком

Спосіб приготування:

  1. Нарізаємо соломкою курячу грудку. 
  2. У цю ж миску висипаємо корейську моркву, попередньо зливши з неї всю зайву рідину.
  3. Дрібним кубиком нарізаємо  будь-який твердий сир та висипаємо до грудки та корейської моркви.
  4. Висипаємо 1 банку кукурудзи. За власним смаком заправляємо салат майонезом і добре перемішуємо.

Салат з крабовими паличками у вигляді ялинки

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. На крупній терці натираємо 250 г твердого сиру (кількість можна збільшити або зменшити). Натертий сир висипаємо у глибоку миску.
  2. Крабові палички нарізаємо невеликими шматочками. 
  3. Нарізаємо зелень.
  4. Перемішуємо все і заправляємо майонезом.
  5. На плоске широке блюдо викладаємо кільця ананасу. Одягаємо кулінарну рукавичку та з готового салату формуємо конуси у вигляді ялинок.

Салат з тунцем та авокадо

Інгредієнти: Приготування:
  1. Змішуємо для соусу ложку гірчиці, меду та лимонного соку.
  2. З авокадо дістаємо кісточку та зчищаємо шкірку, а м’якуш нарізаємо кубиками.
  3. Нарізаємо навпіл томати.
  4. Листя салату нарізаємо великими шматочками та змішуємо із соусом.
  5. Додаємо інші інгредієнти до заправленого салату та подаємо у невеличких глибоких тарілках.

 Страви з м'яса

Запечена свинина в духовці

Інгредієнти: 800 г свинини;

2 зубчики часнику;

гірчиця у зернах;

перець мелений;

2 шт лаврового листа; сіль за смаком.

Спосіб приготування:

М'ясо натерти сіллю і перцем з усіх боків, лаврові листки порізати на кілька частин, покласти м'ясо на харчову плівку та викласти на нього подрібнені лаврові листи.

Загорнути щільно у плівку і залишити у холодильнику на 2 - 3 години.

Часник нарізати, а за допомогою ножа зробити в м'ясі отвори і вставити в кожну скибочку часнику.

Свинину загорнути, залишити зверху невеликий отвір та поставте запікати в розігріту до 200 градусів духовку на 35 - 45 хвилин.

Запечені курячі крильця

Інгредієнти: 1 кг крилець курячих;

1/2 склянки сметани і томатної пасти;

перець та сіль за смаком.

Спосіб приготування: 

  1. Потрібно промити крильця, натерти перцем та сіллю, полити сумішшю зі сметаною та томатною пасти, перемішати і на 30 хвилин залишити. 
  2. Викласти крильця на застелене фольгою деко, запекти до готовності (орієнтовно 30-40 хв) у розігрітій до 180 °С духовці.

Десерти

 «Мандарини у снігу»

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. Заливаємо желатин кип'яченою водою кімнатної температури і залишаємо для набухання. Слід змішати сметану з цукром. Набряклий желатин потрібно розчинити на водяній бані або в мікрохвильовці.
  2. Тонкою цівкою вливаємо желатин в сметану з цукром і добре перемішайте. Зрізайте верхню частину пластикової пляшки в звужується місці.
  3. Далі слід очистити мандарини і надіти на дерев'яну шпажку і помістити в пляшку. На один десерт потрібно 5 мандаринів.
  4. Заповнюємо сметанною масою всю пляшку і залишаємо в холодильнику на 3-4 години до повного застигання.

«Наполеон» з мандариновим джемом

 

Інгредієнти:

Для крему:

Для мандаринового джему:

Для коржів:

Спосіб приготування:

1. Крем:

2. Мандариновий джем: 

3. Коржі: 

4. Зберіть торт: корж, крем, корж, крем, мандариновий джем і так, доки не закінчаться інгредієнти.

5. Поставте торт просочуватися в холодильник на 3-4 години, а краще на ніч.

Смачного! Зичимо щасливого та спокійного Нового року!

 

ІА "Вголос": НОВИНИ