Про особливості поховання повідомив муфтій Духовного управління мусульман Саїд Ісмагілов у Facebook.

«Щойно нашу героїчну сестру Аміну Окуєву поховали відповідно до мусульманських релігійних традицій. Я мушу дати певні пояснення стосовно особливостей мусульманського обряду поховання.

По-перше, її поховали не вчора, а сьогодні. У мусульман за каноном вночі не ховають померлих. Поховали не в Києві. Ніякого таємного молебню вчора в мечеті Ісламського культурного центру Києва не відбувалось. Поховальний джаназа-намаз здійснюється лише в присутності тіла померлої людини.

Оскільки родичі та близькі люди Аміни з міркувань безпеки вирішили не привозити її для здійснення джаназа-намазу у мечеть, то вчора джаназа-намаз не здійснювався.  Родина має право сама вирішувати, як їм все зробити, тому втручатися в такі питання некоректно і недоречно.

Наші жінки-мусульманки власноруч зробили омовіння тіла загиблої відповідно до канонів Ісламу. Близькі прощаються з людиною до того, як буде зроблено омовіння і тіло завернуто у кафан (саван). Після цього обличчя людини вже не відкривається. Тому побачити людину після обряду омовіння та завертання у саван вже не можна», – написав Ісмагілов.

Згідно із заповітом Аміни, вона спочиває поруч із командиром батальйону ім. Джохара Дудаєва Ісою Мунаєвим, який загинув у боях за Дебальцеве 1 лютого 2015 року.  

Відомо, що на кладовищі під час похорону Окуєвої зібралося близько сотні близьких і побратимів загиблої. Похорон відбувся при посиленій охороні поліції, чергували автоматники та вибухотехнічна служба. Пресу просили не турбувати, виняток зробили лише для одного телеканалу.

Аміна Окуєва – чеченський доброволець із батальйону «Київ-2», лейтенант Збройних сил України. Брала участь у Революції Гідності та у війні на Донбасі у складі батальйону «Київ-2».

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ