Про це пише «Добрий лікар».

Як з'ясували вчені, картопля містить унікальну антибактеріальну молекулу, до якої збудник виразки - сумнозвісна "хелікобактер пілорі" - не має звикання, на відміну від усіх відомих на сьогодні антивиразкових засобів. Відтак, нестійка до вбивчої молекули бактерія гине. І хоча нововиявлена молекула ще не має назви, процес її вилучення вже запатентований. На її основі планують робити компоненти для щоденної дієти хворих на виразку шлунку.

Загалом, сирий картопляний сік вже давно відомий в народній медицині як засіб проти виразки шлунку, - каже Борис Скачко, відомий лікар-фітотерапевт. Ним лікувалися ще наші пращури. Адже ще до винайдення молекули було відомо, що крохмаль, який міститься у соці, при контакті з кислотами шлункового соку забирає їх на себе, перешкоджаючи подразненню слизової.

Загалом, я б радив пити не чистий картопляний сік, а розводити його навпіл з морквяним. 150 грамів свіжовичавленого соку треба пити зранку натще, коли активний меридіан шлунку (від 7 до 9 години ранку). Дуже потужним  антивиразковим засобом є й сік капусти, адже у ньому міститься рідкісний вітамін U (його називають противиразковим, адже він сприяє заживленню виразки шлунку та дванадцятипалої кишки). Оскільки сам по собі капустяний сік є не дуже приємним, його додають до картопляного та морквяного -- приблизно десяту частину.

Вчені заявили про унікальну молекулу, що міститься у картопляному соці. Чи може це означати, що з виразкою шлунку буде покінчено назавжди?

Боротися з "хелікобактер" - те саме, що розганяти повітря.  Адже це такий самий супутник слизової шлунку, як стафілокок - шкіри, пневмокок - легень... У тілі та на тілі людини живе у 10 разів більше бактерій, ніж клітин організму. Знищити їх неможливо. Тому головне значення має стан слизової облонки шлунку -- якщо він у нормі, бактерії не шкодитимуть.

А що ж тепер робити тим, у кого діагностовано виразку шлунку?

По-перше, вживати картопляно-морквяно-капустяний коктейль.  Причому індикатором того, іде лікувальний процес чи ні, є печія. Якщо вона є, це означає, що залишилося багато вільної кислоти. А якщо зникла - за день-два треба припинити вживання соку.

Загалом, слизова шлунково-кишкового тракту оновлюється кожні дві доби, а для її регенерації важливе надходження вітаміну А (морква, гарбуз, буряк, шипшинова олія, персики, кабачки, томати). Саме при гіповітамінозі вітаміну А з"являються ерозії слизової та розвивається виразка. Крім того, корисно пити відвар аіру болотного, календули, деревію -- вони мають протизапальну, антибактеріальну та ранозагоювальну дії.

Важливий і режим харчування - їжа повинна потрапляти до шлунку кожні 4 години, щоб він не "з’їдав" сам себе. І якщо до кислоти він звичний, то лужного середовища не переносить. А коли шлунок порожній, у нього потрапляє жовч, яка і роз'їдає стінки.

А ще проблема в тому, що часто плутають виразку шлунку та виразку дванадцятипалої кишки. Якщо при останній людині треба вживати перетерту прісну їжу, то при виразці шлунку їжа має бути пряною, смачною. Адже це викликає притік крові до слизової, що покращує регенерацію.

ІА "Вголос": НОВИНИ