[media=24896,24898,24899,24900,24901] 

Народний депутат України від БЮТ, голова комітету з питань науки і освіти ВРУ Володимир Полохало вважає, що питання позачергових виборів до органів місцевого самоврядування буде актуальним весною-літом 2008 року.

Про це він заявив під час прес-конференції сьогодні.

"За результатами опитування "Соціовиміру" 50% українців схиляється до проведення позачергових виборів до місцевих рад, при чому без ангажування з боку політичних сил", – сказав він.

Полохало зазначив, що списки депутатів до місцевих та районних рад мають бути відкритими. "Перехідним моментом мають бути відкриті списки, аби громадяни знали за кого вони голосують. Зараз 10% обранців до місцевих рад, не проживають на територіях цих рад", – сказав політолог.

Окрім того, Володимир Полохало вважає, що дострокові вибори до ВРУ відбудуться лише паралельно з виборами Президента України.

"У 2008 році виборів до парламенту не буде. Якщо дострокові вибори до ВРУ будуть, то вони проходитимуть тільки паралельно з президентськими. Це будуть дострокові парламентсько-президентські вибори. Інших варіантів достроковості бути не може", – зазначив нардеп.

Також Володимир Полохало заявив, що рейтинг БЮТ зріс на 7-8% і тепер становить 37-42%. "Наш рейтинг збільшився на 7-8% і тепер становить 37-42%, а не 32% як говорять. І це не лише через наші власні зусилля", – пояснив бютівець.

На думку Полохала, 95% інформативної політики, яка спрямована проти БЮТ "має ефект бумерангу", тобто в результаті шкодить джерелам розповсюдження цієї політики.

"Інтелектуальний рівень інформаційної кампанії (проти БЮТ) дуже низький", – підкреслив бютівець.

Стосовно ж вирішення проблеми вступних випробувань у 2008 році, голова комітету з питань науки і освіти ВР зазначив наступне: "В Україні наразі зовнішнє оцінювання базується на лише на семи наказах міністрів та двох постановах Кабміну. Але існує законодавство про освіту. Якщо не будуть внесені відповідні поправки до чинного законодавства, насамперед у базові закони, то батьки чи сама дитина може позов про недотримання закону.

Насамперед потребує поправки внесення поправки у кримінальний кодекс про розповсюдження тестів. Такі випадки бували зокрема у Литві. Потрібно застерегти спроби перенести корупцію зі стін вищих навчальних закладів у центри зовнішнього оцінювання і зробити так, аби І нікому не кортіло робити на цьому бізнес.

Торік у зовнішньому опитуванні взяли участь 116 тисяч абітурієнтів. Треба було збільшити у 2008 році цю цифру до 200 тисяч, а остаточно “поставити крапки над і” у 2009. Я не розумію указу Ніколаєнка, який впав освітянам як сніг на голови, адже постанова КМУ передбачала впровадження зовнішнього оцінювання у 2009 році. Колишній міністр поспішив на рік. Але потяг вже пішов і я як голова профільної комісії маю мінімізувати всі ризики від передчасного впровадження такої реформи освіти."

ІА "Вголос": НОВИНИ