Про це пише оглядач Володимир Чопенко.

У регламентах прописані норми присутності цього канцерогену в декількох продуктах, однак шоколад в зазначеному переліку відсутній.

Зокрема, у Технічний регламент Митного союзу «Про безпеку харчової продукції" (ТР ТЗ 021/2011) відповідно до гігієнічних вимог, вміст бензапірену регламентується в таких категоріях: «копчені м'ясні, м'ясовмісні і пташині продукти», «копчені сири та сирні продукти, сирні пасти, соуси», «копчена рибна продукція», «зерно продовольче», «шпик копчений», «каша на молочно-зерновій основі (інстантного приготування)», «борошно і крупа, що потребують варіння, каші сухі молочні, безмолочні швидкорозчинні каші сухі молочні, що потребують варіння, печиво розчинне (у розрахунку на сухий продукт)», «каші молочні, готові до вживання, стерилізовані; каші молочні готові, вироблені на молочних кухнях», «хлібобулочні, борошняні кондитерські і борошномельно-круп'яні вироби», «кулінарні вироби з риби і нерибних об'єктів промислу», «плодоовочеві консерви, в тому числі сокова продукція з фруктів і (або) овочів».

Зазначимо, що претензії Росспоживнагляду стосуються конкретно молочного шоколаду. Судячи з назви, до його складу, крім какао-продуктів, входять також молочні. Переважно сухі, вміст яких у готовому кондитерському виробі становить не менше 12%.

Діючий технічний регламент на молоко і молочну продукцію, що має статус федерального закону РФ, взагалі не дозує вміст цього канцерогену. У лінійці молочних продуктів його наявність контролюють тільки в копчених сирах.

«Залишається останній інгредієнт – какао-боби, які, за припущенням російських фахівців, могли зберігатися під відкритим небом просто на асфальті. Ви можете уявити таку безгосподарність і недбалість у компанії зі світовим ім'ям, з сертифікатом, який підтверджує відповідність системи менеджменту вимогам міжнародного стандарту ISO та продукцією, яка реалізується в Німеччині, Ізраїлі і США?»,– пише оглядач.

«Так, буває, зволожені боби просушують штучно, і вони вбирають небезпечну хімічну сполуку. Щоб контролювати її  вміст, корпорація Roshen погодила стандарти якості з Євросоюзом, і з квітня 2013 р. вони діють на підприємстві. Ці параметри стосуються не тільки какао-бобів. Через сито дозволів проходять всі інгредієнти, з яких виробляють кондитерську продукцію. Чого немає в Росії і про що не знав Онищенко», – каже він.

Джерело: ДТ

ІА "Вголос": НОВИНИ