“Вголос” поспілкувався зі співорганізаторкою “Тарілки” Анастасією Слюсаренко.
“Ідея створити банк їжі з'явилася два роки тому. Її “привіз” з Німеччини Ростислав Косюра, українець, який 20 років проживав у цій країні. У німців банки їжі є дуже поширеними. В них близько тисячі філіалів по всій країні, і працюють вони за різними моделями”, – розповідає Анастасія.
Ростислав запропонував, зібрав однодумців, які і досі працюють разом. Команда повністю волонтерська. Є дев’ять осіб, які мають між собою розподілені обов’язки, залежно від того, яку ланку в організації варто розвивати чи підтримувати.
“Як тільки юридично ми заснували організацію, почали комунікацію з міською радою і вони відгукнулися на нашу ідею проекту. За три місяці від створення організації, нам на пільгових умовах надали в довготермінову оренду приміщення за адресою Кульпарківська, 158, де ми зараз і працюємо”, - каже волонтерка.
Слюсаренко розповідає, що організатори паралельно почали наводити комунікацію з партнерами. Першими відгукнулися супермаркети “Рукавичка” і “Близенько”, згодом приєднався “Ашан”. Ще банк їжі працює напряму з виробниками продукції, для прикладу “Nestle”, “Ярич”, “SHOco”.
Зараз є близько двадцяти партнерів, які на регулярній основі постачають “Тарілці” їжу на межі терміну придатності.
“Місія банку їжі – це насамперед нагодувати нужденних. Але разом з тим є екологічна складова, адже ми в гуманний спосіб зменшуємо кількість органічних відходів. Є страшна світова статистика про кількість їжі, яка опиняється на смітнику, але є ще придатною до споживання”, – говорить співорганізаторка.
Як каже Анастасія, у Львові є близько двадцяти організацій, які багато років харчують нужденних при церквах, або як самостійні благодійні організації. Зазвичай вони збирають кошти і за них закупляють їжу, готують і видають порційно безхатькам, потребуючим.
В часі карантину, поки приміщення ще не було готове до відкриття, волонтери “Тарілки” вирішили не чекати, а збирати продукти від своїх партнерів і передавати напряму цим організаціям.
“Зі спілкування з ними ми зрозуміли, що більшість харчує безхатьків, а ми повинні вибрати іншу цільову аудиторію. Категорія пенсіонерів, багатодітних сімей, люди з інвалідністю, вони живуть на межі бідності, є в потребі, але не прийдуть до подібних організацій, які харчують порційно безхатьків,” - каже волонтерка
Цільова аудиторія “Тарілки” – малозабезпечені, з відповідним посвідченням, яке просять показати при реєстрації в банку їжі.
“Наразі кількість продуктів обмежена. Записатися в чергу для отримання їжі можна за номером телефону 0670064720 . Волонтер повідомляє на коли можна прийти за своїм продуктовим набором”.
До набору входить м’ясо, молочні продукти, хлібо-булочні вироби, щось солодке, овочі та фрукти.
“До відкриття ми мали тестові два тижні і хотіли переконатися чи прийдуть люди. На початку серпня відбулося офіційне відкриття і у перший тиждень ми видавали по десять продуктових наборів в день. Тепер бачимо, що продуктів вистачає на 15 осіб”, - розповідає співрозмовниця.
Щодо майбутнього, то як каже Анастасія, найперше треба зафіксувати досвід, який тільки отримують. Планують найближчим часом зробити ремонт усього приміщення. Бо наразі зроблено лише вітальню, де відбувається роздача їжі і кімнату-сортувальню.
Задумуються над створенням соціального підприємництва з вироблення компосту з рештків органічних відходів, які будуть залишатися.
А також у планах почати збирати одяг, який люди вже не носять, а комусь він може пригодитися.
“Це лише перший банк їжі, перше приміщення. Дуже хотілося б, щоб в кожному районі міста було таке місце, де люди зможуть отримати підтримку, їжу. Будемо над цим працювати по всій Україні, але не все і одразу. Це такі амбітні мрії. Але з досвіду банків їжі у цілому світі, ми знаємо, що це реально, І нам під силу цих цілей досягнути”,- каже Анастасія Слюсаренко.
Контакти банку їжі “Тарілка”
Адреса : м.Львів, вул.Кульпарківська, 158,
телефон : 0670064720
ІА "Вголос": НОВИНИ