Упродовж серпня на різноманітних інтернет-ресурсах України день за днем з’являлись блоги з приблизно однаковим змістом та тезами – мовляв, відому мережу лабораторій «Ескулаб» намагаються привласники її ж співвласники. Звучить щонайменше дивно, адже навіщо співвласникам компанії, які до того ж володіють більшою її частиною, привласнювати, або як це називали «експерти» – рейдерити власну компанію?

Більш ґрунтовний аналіз цієї історії дозволяє стверджувати про цілеспрямовану брудну інформаційну кампанію, що розпочав та продовжує третій співвласник «Ескулабу» Сергій Дядюшко. Але про все послідовно.

Для початку оглянемо, хто ж ці експерти, що встали на захист Дядюшка та критикують двох інших співвласників — Дениса Мельника та Станілсава Луговського.

15 серпня свою думку з приводу корпоративного конфлікту всередині «Ескулабу» висловив так званий «експерт з питань безпеки» Сергій Шабовта. За даними порталу Texty.org, Шабовта був регулярним гостем медведчуківських каналів Zik, Newsone та 112, а також телеканалу НАШ зрадника-втікача Мураєва. Він регулярно піарить ще одного зрадника – Анатолія Шарія й часто з’являється на сторінках російських медіа. Сумніватись в замовності Шабовти не варто. У мережі є прайс-листи за його «думку». Наприклад, у 2020 році він отримував 90$ за згадку Шарія чи його партії в ефірі медведчуківських телеканалів.

Ще одним лобістом Дядюшка став колишній піарник Рабіновича, Медведчука та Шарія – Олег Постернак. Тут, наприклад, він висловлював своє захоплення Медведчуком, як незамінною фігурою під час так званого Мінського процесу.

Також людиною Медведчука, який дивним чином став цікавитись темою корпоративних конфліктів та медициною, є Валентин Гайдай. Рух Чесно включив цього експерта у свій Реєстр зрадників, куди входять особи, причетні до притягнення «руского міра» в Україну. У 2021 році на забороненому телеканалі НАШ Валентин Гайдай обурився, що «русский мир» демонізують. За рік до повномасштабної війни… А тепер цей експерт відбілює Дядюшка, якого, серед іншого, звинувачують у несплаті податків в особливо великих розмірах, перешкоджанню журналістській діяльності та погрозам своїм же працівникам.

Всі блоги вищезазначених експертів мають спільні тези та намагаються нав’язати читачам одну думку – Сергій Дядюшко не рейдер, а жертва рейдерства. Втім є факти, що доводять зворотнє. Наприклад, запис розмови, де Дядюшко вимагає переписати на себе частку іншого партнера та ображає свою ж підлеглу. Або ж сюжет львівського телеканалу, де працівники лабораторії за наказом Дядюшка не видають клієнтам чеки, щоб не обліковувати кошти. Все це на додачу до розслідування журналістів «Еспресо» та правоохоронців в справі про ухилення Дядюшком від сплати податків.

Замовність публікацій проти інших співвласників простежується й в інших «блогерів». Деякі псевдоексперти навіть полінувались змінити текст. Ось, наприклад, пост в телеграмі в екснардепа-втікача Ігоря Мосійчука та той самий текст у пості в Facebook одеського блогера Віталія Качуровського.

Нагадаємо, що це той самий Мосійчук, який відкрито та публічно виступив проти заборони Московського патріархату на території України. СБУ вже давно внесла його блог у перелік тих, що шкодять національним інтересам України.

Не менш цікавими є ресурси, де на захист Дядюшка і з критикою інших співвласників виходять публікації. 27 серпня на сайті podrobnosti.ua вийшов черговий текст про нібито рейдерство компанії «Ескулаб». За даними бази YouControl, цей сайт належить ще одному проросійському олігарху-втікачу Дмитру Фірташу. 30 серпня на сайті 112.ua (112 телеканал належить Медведчуку та перебуває під санкціями РНБО) з’являється позитивна стаття про благодійний фонд «Ескулаб» та роль у ньому Сергія Дядюшка. Дифірамби цьому горе-бізнесмену також виспівують вище згадані Сергій Шабовта та Олег Постернак — колишні (а можливо й чинні) прислужники Медведчука в Україні.

Підсумовуючи, можна стверджувати одне – замовність публікацій на підтримку Сергія Дядюшка очевидна. Так, це часто трапляється в корпоративних та політичних конфліктах в Україні. Але цього разу ситуація інакша. Пул експертів, що виступили на стороні скандального Дядюшка, свідчить про причетність до цієї справи відвертих ворогів України. Це також змушує поставити питання: чи не стоїть за цією інформаційною атакою хтось, хто сьогодні перебуває в Москві та хоче привласнити собі черговий успішний бізнес-проєкт, як це неодноразово робили олігархи типу Курченка та Медведчука? 

Невже люди, які відкрито працювали на зрадника Медведчука та його поплічників, можуть справді висловлювати чесну думку і, чи не є ця думка зрежисована десь на болотах?

Відповідь на ці питання варто дати представникам правоохоронних органів, адже співпраця з ворогами України під час війни — це державна зрада. 

ІА "Вголос": НОВИНИ