Неповторного аромату й смаку цій випічці надають сухофрукти, настояні в алкоголі. Випікають кекс т за 3-4 тижні до Різдва. Основний секрет цієї дуже здобної, з багатим смаком випічки – у тривалій витримці готової палянички. За цей час кекс просочується усіма ароматами цукатів та сухофруктів, стає густим та трішки вологим. Чому б нам не позичити трішки різдвяного настрою у німців та не поласувати їхніми святковими солодощами.
Різдвяний штолен
Для приготування нам потрібно:
- 200 мл молока
- 50 г свіжих пресованих дріжджів
- 75 г цукру
- 250 г вершкового масла(+ 50 г для змащування готового кекса)
- 700 г борошна
- 250 г смаженого мигдалю
- 0,5 ч. ложкисолі
- 50 г лимонних цукатів
- 50 гапельсинових цукатів
- 350 г родзинок
- 50 г темного рому
- сік і цедра 1 лимона
- ванільний цукор, кориця мелена до смаку
- цукрова пудра
- вершкове масло для змащування
Спосіб приготування
- Родзинки промити, обсушити і замочити на ніч у ромі. Борошно просіяти.
- Для опари молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. ложку цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки – опара готова, можна замішувати тісто.
- Всипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста колобок, накрити його рушником і дати підійти в теплому місці.
- Тим часом посікти мигдаль, порізати цукати. Тонким шаром зняти цедру і вичавити сік з лимона.
- Тісто обім’яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 ложки рому, в якому вони замочувались), сік і цедру лимона, мелену корицю і ванільний цукор. Тісто виходить досить густе і щільне, місити його важкувато.
- Залишити тісто підходити на 2-3 години, за цей час слід обім’яти його 2 рази.
- Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розпластати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє.
- Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штоллени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хв., щоб тісто ще раз підійшло.
- Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штоллен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.
- Готові штоллени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
- Повністю охолоджені різдвяні кекси загорнути в пергамент і покласти у сухе холодне місце на 3-4 тижні.
- У свято Різдва розмотати штоллени, порізати на скибочки і подати разом з іншими святковими смаколиками.
Сирний штолен
Інгредієнти:
- Борошно - 500 г
- Сир кисломолочний - 250 г
- Вершкове масло - 200 г
- Цукор - 150 г
- Яйця кімнатної температури - 2 шт
- Лимон - 1 шт.
- Горіхи - 100 г
- Розпушувач - 18 г
- Сіль - щіпка
- Сухофрукти - 300 г
- Коньяк / бренді / т. ром - 100
- Вершкове масло - 50 г
- Цукрова пудра
Спосіб приготування:
- Змішати сухофрукти, влити до них алкоголь і прогріти в мікрохвильовці 2-3 хвилини. Дати суміші охолонути
- Додати в борошно сіль і розпушувач, перемішати й усе просіяти.
- Порубати горіхи, але не дуже дрібно. Змішати їх із борошном.
- Зняти цедру з лимона на дрібній тертці та вичавити сік. Змішати сік із цедрою.
- Розтерти розм'якшене вершкове масло з цукром, а потім збити суміш до ніжного, пишного крему. Поступово по одному ввести у неї яйця, продовжуючи збивати. Додати в масу сир і збити, щоб він розподілився. Влити лимонний сік із цедрою, ще раз збити все до однорідності.
- Всипати у масляно-сирну основу сухі інгредієнти, перемішати.
- Помістити тісто на злегка присипаний борошном робочий стіл. Трохи розплющити тісто й висипати на нього вистиглі сухофрукти, настояні в алкоголі. Швидкими рухами вмісити їх у тісто і сформувати штолени.
- Випікати штолени при температурі 160-170°С упродовж 70-80 хвилин. Готовність виробів перевіряти за допомогою дерев'яної шпажки.
- Дістати штолени з духовки, відразу ж змастити їх розтопленим вершковим маслом. Потім щедро посипати їх цукровою пудрою,
Залишити штолени охолоджуватися, після чого загорнути в пергамент, потім – у фольгу, і помістити у пакет. Витримувати кекси слід 3-4 тижні у прохолодному місці, потім, розгорнувши їх, знову присипати цукровою пудрою.
ІА "Вголос": НОВИНИ