Реакцію на гучне розслідування очільник Львівської обласної адмінісрації Максим Козицький опублікував в соцмережах.

Щодо заяви уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця про те, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження за заявами вихованок навчально-реабілітаційного закладу у Львівській області через можливе насильство, яке скоював над ними директор. На місце виїхали правоохоронці та фахівці профільного департаменту Львівської ОДА, - йдеться у повідомленні.

За його словами, Львівська ОВА повністю сприяє розслідуванню. 

Тримаю ситуацію на особистому контролі. Буду інформувати про хід розслідування, - заявив Козицький.

На час проведення перевірки керівника закладу відсторонили від роботи.

Що відомо про скандал

Заклад розміщує найвразливіші категорії дітей: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та дітей з особливими освітніми потребами. Нами зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня.

«Діти скаржились, що їм систематично говорили: «Ти нікому не потрібен/-а», «Твої батьки алкаші», «Ти хворий/-а», «З тебе нічого доброго не вийде». Ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до «хворих», недієздатних — «у них діагноз, вони неадекватні», що унеможливлювало їх подальший розвиток та реабілітацію», - розповів Лубінець.

Та зазначив, що останні пів року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження.

«Ми викликали представників Національної поліції України та органи прокуратури на місце та змусили в нашій присутності почати документувати факти порушення. За наслідками реагування — відкрито кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України: «сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи»», - повідомив Омбудсмен.

Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці.

«З понеділка я ініціюю нараду на високому рівні, із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств, адже бездіяльність органів, що повинні захищати права дитини, є злочином. І негайного безумовного захисту потребує дитина, а не її кривдник», - резюмував Лубінець

ІА "Вголос": НОВИНИ