Діставайте кошики й вирушаймо у ліс по гриби ( на Галичині збереглася давня назва “губи”) і будемо готувати суп-пюре з грибами та сиром і грибні котлетки. А також спечемо гарбузовий хліб, бо зараз пора достигання гарбузів.
Суп-пюре з грибами та сиром
Отож для приготування супу нам потрібно:
- вода – 400 мл;
- цибуля – 1 шт. велика;
- морква – 1 шт. велика;
- картопля – 4-5 бульб середнього розміру;
- гриби (улюблені чи суміш) – 350-400 г;
- плавлений сир – 100 г (бажано найвищої якості, яку знайдете в магазині);
- пармезан – 15 г ( додаємо за бажанням);
- вершки – 100-150 мл;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- часник – 2-3 зубчики;
- сіль, перець;
- петрушка – 2-3 гілочки.
Спосіб приготування:
Миємо та чистимо картоплю та моркву, ріжемо картоплю кубиками, моркву колечками, заливаємо водою та ставимо варити. Поки картопля з морквою варяться, на сковороді нагріваємо олію та обсмажуємо нарізану кубиками цибулю. Миємо та ріжемо гриби і висипаємо їх на сковороду до цибулі. Обсмажуємо до золотистого кольору та додаємо сюди часник.
Плавлений сир тремо на тертці.
Як тільки картопля з морквою зварились, висипаємо в каструлю підсмажені гриби та цибулю і доводимо суп до кипіння. Додаємо натертий сир , вершки, солимо, перчимо, і ще раз чекаємо, щоб суп закипів.
Даємо охолонути та блендеруємо.
При подачі суп посипаємо пармезаном та додаємо улюблену зелень.
ГРИБНІ КОТЛЕТКИ
Інгредієнти:
- свіжі гриби - 500 г
- молоко - 100 мл
- хліб - 100 г
- яйця - дві штуки
- ріпчаста цибуля - одна штука
- сметана - 2 ст.л.
- чорний мелений перець та сіль - за смаком
- борошно чи сухарі для панірування
- олія для смаження
Приготування:
Свіжі гриби почистити, ретельно промити і тушкувати на олії.
Цибулю почистити і нарізати кубиками.
Хліб замочити на кілька хвилин в молоці і відтиснути.
Тушковані гриби, цибулю і хліб подрібнити за допомогою м'ясорубки чи блендера до однорідності. Додати яйця, сметану, мелений перець і сіль. Все перемішати і поставити на 30 хвилин у холодильник.
Потім з маси сформувати котлети. Обваляти їх в борошні чи сухарях та обсмажити.
Гарбузовий хліб
Гарбуз називають королем осені, і недаремно. Він сприятливо впливає майже на усі органи і функції організму людини : зір, імунітет, нервову систему, печінку, шлунок, кишківник, шкіру. А ще гарбуз смачний у стравах. Приготуйте домашній гарбузовий хліб і не пошкодуєте.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне — 500 г
- Пюре гарбузове — 200 г
- Цукор — 40 г
- Масло вершкове — 50 г
- Яйце — 1 шт.
- Дріжджі сухі - 8 г
- Сметана — 60 мл
- Вода тепла — 40 мл
- Сіль — 1 ч. л.
Спосіб приготування:
Візьміть сухі дріжджі, сметану та цукор, розведіть із теплою водою і приготуйте опару.
Окремо зробіть гарбузове пюре (запечіть чи відваріть гарбуз і збийте у блендері).
Візьміть готове гарбузове пюре, додайте цукор, яйце, сіль, а потім борошно й опару.
Замісіть тісто. У процесі замішування додайте вершкове масло та добре вимішуйте.
Дайте тісту підійти 45 хв. Сформуйте хлібини.
Розігрійте духовку на 150 - 180 градусів та ставте випікати тісто до рум’яної скоринки (приблизно 45хв)
ІА "Вголос": НОВИНИ