Про це розповів начальник департаменту казначейства «Глобус Банку» Тарас Лєсовий у коментарі УНІАН.

У перші дні жовтня будь-які суттєві зміни малоймовірні: вони, скоріше, будуть інерційними, тобто логічно продовжать тенденції останнього тижня вересня: 

"Звісно, багато хто на ринку очікує, що день за днем курсові показники, хоч і неквапливо, але неухильно рухатимуться вгору. Сприятиме цьому притлумлена дія першого «інфляційного етапу», викликаного зростанням тарифів на електроенергію, збільшенням акцизів на пальне, гальмуванням роботи бізнесу внаслідок перебоїв з електроенергією", - зазначив Лєсовий. 

Банкір пояснив, що другий «інфляційний етап» може виникнути через збільшення податкового навантаження: продавці, виробники, постачальники цілком очікувано можуть закласти власні ризики недоотримання прибутку через збільшення податків у споживчі ціни. Лєсовий пояснив:

«Відтак можемо з обережністю припустити, що впродовж жовтня основні валютні коливання відбуватимуться в проміжку 41,5-42,2 грн/дол., що незначно, але все ж таки можуть бути вищими за вересневі показники».

Він підкреслив, що це не вибиватиметься за раніше озвучені курсові прогнози до кінця року та й будь-які зміни у щоденному розрізі будуть малопомітними.

Характеристики валютного ринку впродовж наступного тижня за прогнозом банкіра будуть такими:   

Загалом Лєсовий припускає, що за підсумками вересня-жовтня гривня може втратити в ціні близько 1%. 

"Однак є одне але: вичерпний перелік факторів, що впливатимуть на ринок впродовж наступного місяця, досі невідомий. Тому можемо лише висловлювати припущення, що ґрунтується, як на аналізі ринку впродовж року, макроекономічних показниках, так і на офіційних прогнозах (зокрема на валютному курсі, закладеному в бюджет на кінець року, а це 42,2 грн/дол.)", - резюмував банкір.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ