Водночас За даними організації Food For The Brain, до складу якої входять лікарі, науковці, дієтологи, психіатри і психологи, існує кореляція між поведінкою людини і рівнем цукру в крові. Сама організація Food For The Brain вивчає зв’язки між їжею і психічним здоров’ям.

Один з членів організації, Дебора Колсон каже, що «поганий» рівень цукру в крові часто є єдиною найбільшою проблемою тих, хто страждає від перепадів настрою, депресії, тривожності і емоційності – тобто тих, хто ще хвилину тому здавався у гарному гуморі, а зараз плаче.

«Високий рівень цукру в крові зменшує здатність людей справлятись зі стрессом», - вважає вона.

В свою чергу, персональний тренер і автор дієти Джеймс Дуйган каже, що через рафінований цукор і оброблену їжу цукор потрапляє в кров дуже швидко.

«Що більш нестабільний рівень цукру в крові, то більше нестабільний наш настрій - ми стаємо голодні, злі, засмучені і не можемо ясно мислити. З'їдаючи щось солодке, ситуація змінюється, але лише на певний проміжок часу. Скоро все знову повертається і ми відчуваємо паніку і напругу», - каже він.

Він також зазначає, що чим більше коливається рівень цукру в крові, тим більше шансів, що людина більш болісно реагуватиме на життєві стреси.

«Таким чином, «опора» на цукор стає пасткою», - зазначає розробник дієти.

За словами експерта із харчування, лікаря Роберта Люстига, кортизол (гормон, який вивільняється в організмі під час стресу), спеціально збільшує бажання вживати «комфортні продукти».

«Протягом декількох років, тривале вивільнення кортизолу, призводить до надмірного споживання продуктів із високим вмістом жирів і цукру», - каже він.

На його думку, щастя - це не тільки почуттєва чи емоційна річ. Воно також залежить від хімії тіла, а саме серотоніну.

«Його дефіцит в організмі викликає серйозну клінічну депресію. Один із способів збільшити його кількість - вживати більше вуглеводів і особливо цукру. З часом, однак, для цього ефекту потрібно все більше цукру», - каже він.

Щоб замінити вживання не надто корисного цукру, Джеймс Дуйган рекомендує вживати ягоди, які наповнені вітаміном С та які допоможуть тілу впоратися зі стресом. Крім того, вони насичені клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Варто також вживати темно-зелені овочі: вони поповнять організм вітамінами та мінералами на період стресу.

М'ясо індички містить амінокислоту L-триптофан, яка продукує гормон серотонін, а горіхи підтримують імунну систему і допомагають знизити стрес. Утім, їх радять вживати не більше маленької жменьки на день. 

Джерело: Українська правда

ІА "Вголос": НОВИНИ