Про це інформує 112. ua.

Насамперед КСУ має опублікувати висновок щодо того, чи не суперечить ініціатива ст.157 і 158 Конституції: чи не обмежує законопроект права і свободи людини, чи не спрямовані зміни на ліквідацію незалежності чи територіальної цілісності, чи не відбуваються зміни в умовах воєнного або надзвичайного стану, чи не розглядав парламент такі самі зміни протягом року та чи не змінювала Рада поточного скликання ті самі норми.

У Конституції не зазначено, у які терміни Конституційний суд має опублікувати висновки. Опісля депутати можуть попередньо підтримати законопроект – для цього достатньо 226 голосів. І тільки під час наступної сесії народні обранці зможуть ухвалити документ в цілому, як закон, але щонайменше 300 голосами.

Ухвалений за такою процедурою закон мають підписати спікер ВРУ та президент. У перехідних положеннях документу значиться, коли він набирає чинності, але це може статися не раніше публікації в офіційному виданні.

Отже, навіть якщо всі етапи будуть проходити максимально швидко, документ ухвалять в цілому не раніше лютого 2018 року.

Зазначимо, якщо процедура затягнеться настільки, що оберуть Раду наступного скликання, депутати не зможуть продовжити розгляд за описаною процедурою – треба буде все починати спочатку. Відповідні зміни ухвалили у січні 2016 року.

Нагадаємо, що сьогодні, 19 жовтня, Верховна Рада скерували для оцінки до Конституційного Суду президентський законопроект №7203 та депутатський законопроект №6773.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ