Будерброд з ковбасою, який є звичним варіантом перекусу, краще замінити чимось іншим, оскільки така їжа є нездоровою, може призвести до серцево-судинних захворювань і має канцерогенні властивості.

Про це у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Хліб, масло, ковбаса. Звичний для багатьох сніданок, перекус, обід, підвечірок чи вечеря. Втім, такий бутерброд — їжа нездорова, некорисна і досить дорога. Білий хліб містить багато солі. В 100 грамах хліба — приблизно п’ята частина денної норми солі. Хоча в залежності від приготування хліба, ця цифра може відрізнятися і бути значно вищою. Це викликає ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю», - написала Супрун.

Також вона зазначила, що у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові.

«Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути — нездорова усім. Це процесоване м’ясо — глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. Нітрити додають до ковбасних виробів, аби вони мали рожевий колір. Бензпірен потрапляє в ковбасу при копченні, і надає їй характерного запаху і канцерогенних властивостей. Регулярне надмірне споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової», - написала Супрун.

Супрун порадила повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.

У маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики. До прикладу, в 100 грамах масла насичених жирів в середньому половина — 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це — подвійна денна норма для нашого організму.

Також Супрун порадила намагатися частіше обирати здоровіші варіанти:

https://www.facebook.com/ulanasuprun/photos/a.1764564323828127/2275586359392585/?type=3&theater

ІА "Вголос": НОВИНИ