Гучні застілля часто погано впливають не лише на вагу, а й стають причинами різних хвороб, загострення хронічних захворювань, які пов’язані з роботою шлунково-кишкового тракту.
Як пише 24 канал, гастроентеролог Катерина Пазенко дала рекомендації для хорошого самопочуття під час свят та після.
Ось 12 правил святкового періоду:
- Визначте заздалегідь бюджет, який ви готові витратити на продукти для святкового столу та дотримуйтеся його. Вибирайте меншу кількість продуктів, але кращої якості.
- Стежте за тим, що ви їсте. Використовуйте калькулятор по оцінці калорійності раціону і щоденники харчування.
- Створюйте сімейні традиції і ритуали, які не пов'язані з їжею. Наприклад, походи в театр, у парк, ковзани тощо. Наявність традицій асоційоване з поліпшенням здоров'я, зростанням досягнень і розвитком сімейних цінностей у дітей. Сидіти вдома усі вихідні – погана ідея.
- Якщо святкова кулінарія є традиційною для родини – оформляйте її як подарунки. При цьому фокусуйтеся не на приготуванні страв, а на спілкуванні з рідними.
- Не чекайте застілля та не сідайте за стіл голодними. В день свята обов'язковий сніданок, якщо вечеря пізня, то обід і перекус. Це врятує від переїдання.
- Обмежте кількість алкоголю. Крім інших негативних наслідків (погіршення серцевого ритму, погіршення зору, тощо), алкоголь – ще й дуже калорійний.
- У святкові дні зробіть обов'язковими щоденні прогулянки на свіжому повітрі (60-90 хвилин).
- Щогодини вставайте з дивана і робіть зарядку по 10 хвилин.
- Концентруйтеся не на обсягах їжі, а на нових смакових відчуттях.
- Не даруйте один одному їжу та алкоголь. Ми живемо не в торговій ізоляції, де їжу видають за талонами.
- Не даруйте дітям цукерки, щоб дитина не ставився до солодкого як до нагороди або заохочення. Формуйте правильні харчові звички з дитинства.
- Не спустошуйте гіпермаркети, адже вони ж не на тиждень закриваються. Переважна частина починає працювати вже з 1 січня. Якщо щось і закінчиться, зможете згодом докупити.
ІА "Вголос": НОВИНИ