Історія свята
Свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене близько ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася.
В церковному календарі свято називається днем семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії й учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру в Бога. У православній традиції Маккавеїв уособлюють як символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.
З цього дня розпочинається Успенський піст, інша назва «Спасівка», який триватиме два тижні.
Народні обряди
Вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені й співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час. Тому на Маковея у церквах святять мак, а також воду та запашні букети з трав - «маковійчики». З квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. Також до нього кладуть чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м’яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник. У деяких регіонах до маковійного букету додають морквинку, невеликі качани кукурудзи, горох, квасолю, кріп.
За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 1 серпня освячували воду в Дніпрі і називали цей Спас «Спасом на воді». Освячена цього дня вода цінується не менше стрітенської і вважається помічною від усіх хвороб.
На Маковея святили також свіжовикачаний мед у стільниках, щедро пригощаючись ним. Обрядовою їжею в цей день були «шулики» — печені коржі, які ламають на дрібні шматочки в макітру і заливають медовою ситою та розтертим маком. Готували також пироги, вареники, пампушки з маком, різноманітні медяники та маківники.
«Шулики»: традиційна страва на Медовий Спас
Українська страва шулики – це порізані на невеликі шматочки пшеничні коржики, залиті розведеним медом або цукровим сиропом разом з розтертим маком.
Для приготування шуликів нам потрібно:
Для коржів:
- 1 кг борошна;
- 2 яйця;
- 2 склянки кефіру або кислого молока;
- 1 ч.л. соди (з гіркою);
- дрібка солі;
- 1,5-2 ст.л. цукру;
- трохи олії.
Для медово-макової заправки:
- 200-250 г маку;
- 0,5 склянки цукру;
- 2 ст.л. меду;
- 2 склянки охолодженої кип'яченої води.
Спосіб приготування:
З вказаних інгредієнтів для коржів потрібно замісити тісто, розкачати його і посмажити на сковорідці або запекти в духовці. Тісто на шулики не повинно бути занадто густим.
Щоб зробити заливку для печива, мак розтирають до появи молочка, розводять холодною водою, заправляють медом або цукром за смаком. Можна, звичайно скористаися і маковою начинкою, яку продають в крамницях. Додати до неї воду та мед.
Спечені коржі дрібно ламають, розмішують з перетертим маком і залишають просочитися.
ІА "Вголос": НОВИНИ