Історія свята

Свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене близько ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. 

В церковному календарі свято називається днем семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії й учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру в Бога. У православній традиції Маккавеїв уособлюють як символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.

З цього дня розпочинається Успенський піст, інша назва «Спасівка», який триватиме два тижні.

Народні обряди

Вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені й співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час. Тому на Маковея у церквах святять мак, а також воду та запашні букети з трав - «маковійчики». З квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. Також до нього кладуть чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м’яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник. У деяких регіонах до маковійного букету додають морквинку, невеликі качани кукурудзи, горох, квасолю, кріп.

За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 1 серпня освячували воду в Дніпрі і називали цей Спас «Спасом на воді». Освячена цього дня вода цінується не менше стрітенської і вважається помічною від усіх хвороб. 

На Маковея святили також свіжовикачаний мед у стільниках, щедро пригощаючись ним. Обрядовою їжею в цей день були «шулики» — печені коржі, які ламають на дрібні шматочки в макітру і заливають медовою ситою та розтертим маком. Готували також пироги, вареники, пампушки з маком, різноманітні медяники та маківники.

«Шулики»: традиційна страва на Медовий Спас

Українська страва шулики – це порізані на невеликі шматочки пшеничні коржики, залиті розведеним медом або цукровим сиропом разом з розтертим маком. 

Для приготування шуликів нам потрібно:

Для коржів:

Для медово-макової заправки:

Спосіб приготування:

З вказаних інгредієнтів для коржів потрібно замісити тісто, розкачати його і посмажити на сковорідці або запекти в духовці. Тісто на шулики не повинно бути занадто густим.

Щоб зробити заливку для печива, мак розтирають до появи молочка, розводять холодною водою, заправляють медом або цукром за смаком. Можна, звичайно скористаися і маковою начинкою, яку продають в крамницях. Додати до неї воду та мед.

Спечені коржі дрібно ламають, розмішують з перетертим маком і залишають просочитися.

ІА "Вголос": НОВИНИ