Серед списку телефонних номерів, які могли бути інфіковані шпигунською програмою «Пегас», виявили номер президента Франції. Він один з 14 глав держав і урядів, телефон якого міг бути «зламаний» шпигунським вірусом. 


Нещодавно розгорівся скандал стосовно стеження  за політиками, журналістами та активістами через програму Pegasus. Інформацію оприлюднила організація Forbidden Stories і кілька ЗМІ, в тому числі Washington Post і The Guardian.

«Pegasus» – шпигунська програма, розроблена ізраїльською компанією NSO. Вона дозволяє інфікувати телефони неопомітно для власників, та отримати повний доступ до всіх даних та листувань. Крім того, вона дозволяє дистанційно активувати мікрофон та камеру і стежити за пересуванням власника телефону.

Видання Le Monde повідомляє, що номер Макрона з’явився у списку телефонних номерів, складеному спецслужбами Марокко. В ньому фігурують можливі цілі для злому за допомогою Pegasus. Крім того, список містить понад десяток номерів міністрів уряду Французької республіки.

Водночас невідомо, чи телефон Макрона був зламаний. Це стосується всіх номерів внесених до списків, які знайшли ЗМІ. Вони загалом налічують понад 50 тисяч осіб. За словами глави Forbidden Stories Лонара Рішара, список свідчить про інтерес спецслужб до людей, внесених до нього, але сам по собі не підтверджує факт злому.

Офіційний представник президента Франції заявив, що, якщо викладені журналістами факти підтвердяться, то «вони, очевидно, дуже серйозні».

Крім Макрона, в списку також президент ПАР Сиріл Рамафоса, король Марокко Мухаммед VI, голова Європейської ради Шарль Мішель, глава ВООЗ Тедрос Гебрейєсус.

ІА "Вголос": НОВИНИ