Про це повідомляє прес-служба партії.

У депутатському зверненні вказано, що 28 липня 2018 року група невідомих осіб спортивної зовнішності пошкодила щити довкола скульптур левів на території польських військових поховань 1918-1920 років у межах Державного історико-культурного музею-заповідника «Личаківський цвинтар». За повідомленням директора музею-заповідника, на місці правопорушення був затриманий мешканець Республіки Польща.

«29 липня 2018 року у Львові відбулося судове засідання, за результатами  якого зловмисник оштрафований на 85 грн за статтею «дрібне хуліганство». Слід зауважити, що за розглядом справи у суді стежив представник Генерального консульства Республіки Польща у Львові.

Подія має виразні ознаки провокації, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Слід зауважити, що ґрунт для таких провокацій був закладений ще наприкінці 2015 року, коли неправомірно без відповідних рішень органів влади та місцевого самоврядування за іноземні кошти були демонтовано скульптури левів та встановлено їх біля Меморіального комплексу військових поховань, що на території музею-заповідника «Личаківський цвинтар».

Варто нагадати, що 26 січня 2016 року депутати Львівської обласної ради звернулися до міського голови Львова та правоохоронних органів щодо ситуації з незаконним встановленням скульптур левів біля Меморіального комплексу військових поховань.

Як йшлося у зверненні, у грудні 2015 року в місті Львові було демонтовано два архітектурні об’єкти у вигляді левів, один з яких стояв на території Геотехнічного інституту (вул. Л. Перфецького), інший – на узбіччі траси Львів-Винники.

Як з’ясувалося згодом, скульптури левів, з метою проведення реставраційних робіт, було повернуто на колишнє місце – біля Меморіального комплексу польських військових поховань (у минулому Цвинтар львівських Орлят) на території Державного історико-культурного музею-заповідника «Личаківський цвинтар». Демонтаж скульптур та їх встановлення на цьому місці здійснено без дотримання процедури – відповідних рішень органів влади та місцевого самоврядування, відповідних погоджень Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій.

Варто зазначити, що скульптури, окрім історичного значення, мають виразний політичний контекст. Річ у тім, що до війни обидва леви тримали в лапах щити з гербами та написами на них. На одному був старий герб Львова, на іншому – герб Польщі і, відповідно, два написи: «Завжди вірні» і «Тобі, Польще». Отже, такі об’єкти в первісному варіанті їх встановлення несли однозначний символізм, що в поєднанні з іншими наявними мілітарними символами (наприклад, польський меч-щербець) створювали і створюватимуть тепер контекст, що може мати антукраїнський зміст, символізувати окупацію українських земель, ображати національні почуття українців.

Враховуючи вищезазначене, у своєму зверненні Львівська обласна рада просила здійснити перевірку дотримання вимог чинного законодавства під час демонтажу скульптур та встановлення їх на території Державного історико-культурного музею-заповідника Личаківський цвинтар.

У випадку виявлення фактів порушень депутати вимагали: отримання висновків Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій; погодження органів влади і місцевого самоврядування на проведення реставраційних робіт пам’яток.

На жаль, відповіді від міської влади м. Львова щодо усунення порушень законності під час встановлення скульптур левів біля Меморіального комплексу військових поховань так і не отримано

Окрім того відомо, що слідчим відділенням Галицького відділу поліції ГУНП у Львівській області в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, у кримінальному провадженні прийнято процесуальне рішення про закриття, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, оскільки не встановлено факту таємного викрадення скульптур левів, а саме ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України.

Зважаючи на вищевикладене, враховуючи особливий суспільний резонанс справи, Олег Панькевич просить в СБУ та облсаної і міської влад здійснити перевірку дій групи іноземних громадян, які пошкодили щити на території Меморіального комплексу польських військових поховань,  на предмет розпалювання міжнаціональної ворожнечі; здійснити перевірку дотримання вимог чинного законодавства під час демонтажу скульптур левів та встановлення їх на території Державного історико-культурного музею-заповідника «Личаківський цвинтар»; отримати висновки Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій; погодження органів влади і місцевого самоврядування на проведення реставраційних робіт пам’яток; вжити заходів щодо усунення порушень законності під час демонтажу скульптур левів та встановлення їх на території Державного історико-культурного музею-заповідника «Личаківський цвинтар», - йдеться в депутатскому зверненні.

Також депутат Львівської облради зазначив, що перебування скульптурних левів на території Державного історико-культурного музею-заповідника «Личаківський цвинтар», з огляду на мілітарний та антикраїнський контекст цих пам`яток - може мати негативні суспільні наслідки.

Тому фракція ВО «Свобода» з метою недопущення антикраїнських провокацій вимагає вжити заходів щодо належного зберігання скульптур левів, перемістивши їх у інші відповідні для цього місця.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ