Насамперед розповімо, чим гарбуз корисний для здоров'я.
Сприяє схудненню
Гарбуз “напакований” вітамінами та мінералами, при цьому пов'язаний з малою кількістю калорій, оскільки на 94% складається з води.
Тобто ви можете їсти з'їсти більше гарбуза, ніж інших джерел вуглеводів на кшталт рису та картоплі – але все одно вжити менше калорій.
Знижує ризик раку
Гарбуз багатий на каротиноїди – вони можуть діяти як антиоксиданти.
Це дозволяє їм нейтралізувати вільні радикали, що може захистити нас від певних видів раку.
Покращує здоров'я серця
Гарбуз багатий на калій, вітамін С та харчові волокна, що робить його корисним для здоров'я серця.
Містить компоненти, що допомагають шкірі
Гарбуз багатий на корисні шкірі поживні речовин.
Лише в одній чашці приготовленого гарбуза – 245% денної норми вітаміну А.
Каротиноїди, які є в гарбузі, можуть діяти як природний сонцезахисний крем.
В одному горнятку приготовленого гарбуза (245 г) є:
- 49 калорій
- 0,2 г жирів
- 2 г білків
- 12 г вуглеводів
- 3 г харчових волокон
- 245% денної норми вітаміну А
- 19% денної норми вітаміну С
- 16% денної норми калію
- 11% денної норми міді
- 11% денної норми марганцю
- 11% денної норми вітаміну В2
- 10% денної норми вітаміну Е
- 8% денної норми заліза
А тепер власне рецепти:
Пюре з гарбуза і яблук на десерт
Рецепт просто гарбузового пюре з яблуками, яке можна приготувати для десерту. Цю ж страву можна використовуватися, як поливка до оладок, млинців, запіканок.
Інгредієнти:
- 200 г яблук;
- 300 г гарбуза;
- цукор, ваніль;
- щіпка цедри.
Приготування:
- Очищену від шкірки, промиту м’якоть гарбуза потрібно порізати кубиками, скласти в каструлю, додати 0,5 склянки води і варити під кришкою хвилин десять.
- Яблука очистіть, наріжте, додайте до гарбуза. Насипте трохи подрібненої цедри.
- Закрийте каструлю кришкою, готуйте на маленькому вогні до м’якості яблук і гарбуза.
- В кінці додайте цукор. Якщо готуєте, як поливку, робіть солодше. Приправте ваніллю.
- Зніміть з вогню, проблендеруйте або розімніть залишки шматочків товкачем, чи можна остудити масу і протерти через сито.
Пюре з гарбуза і яблук на зиму
Варіант корисної і сонячної заготовки, яка чудово зберігається до весни. Таке пюре з яблук і гарбуза можна давати навіть маленьким дітям від 1 року, якщо немає алергічної реакції на цукор.
Інгредієнти:
- 1 кг гарбуза;
- 3 яблука;
- 500 г цукру.
Приготування:
- Наріжте шматочками гарбуз і яблука, пропустіть через м’ясорубку. Можна подрібнити блендером або комбайном.
- Отриману масу приправити цукром, поставте на плиту.
- Доведіть до кипіння, зніміть пінку.
- Варіть пюре до густоти. Маса не повинна активно кипіти. Регулярно помішуйте, щоб не пригоріло.
- Гаряче пюре розкладіть в банки і закрутіть.
Пюре з гарбуза і яблук на зиму з апельсинами
Інгредієнти:
- 1500 г гарбуза;
- 1500 г яблук;
- 1100 г цукру;
- 2 апельсина;
- 200 мл води;
- 0,5 ч. л. кориці;
Приготування:
- Гарбуз порізати кубиками, скласти у каструлю, додати воду і протушкувати 10 хв.
- Зніміть цедру з одного апельсина, подрібнювати не потрібно, теж додайте в каструлю, нехай провариться разом з гарбузом.
- Наріжте яблука ( шкірку знімати не потрібно) довільними шматками, додайте до маси.
- Тушкуйте усе разом 15 хвилин.
- Остудіть варені інгредієнти, протріть через сито.
- Змішайте перетерте пюре з апельсиновим соком, додайте цукор і корицю, знову поставте на плиту.
- Варіть масу близько десяти хвилин на маленькому вогні. Спробуйте на смак. Якщо потрібно можна додати лимонної кислоти,
- Розкладіть пюре в баночки і закрийте.
Хай смакує!
ІА "Вголос": НОВИНИ