Пляцок «Королівський»
Для тих. хто не полюбляє випічки з кремом пропонуємо приготувати стародавній ароматний пляцок «Королівський» з маково-горіховою начинкою на дріжджовому тісті. Ця здоба у розрізі нагадує багатошаровий торт, проте випікається одним коржем.
Інгредієнти для тіста:
- 8 жовтків,
- 4 ст. ложки цукру,
- 6 ст. ложок сметани,
- 50 гдріжджів,
- 500 г борошна,
- 250 г маргарину.
Для начинки:
- 8 білків,
- 200 г цукру,
- 200 г горіхів,
- 200 г маку.
Спосіб приготування:
- До сметани додати цукор, подрібнені дріжджі і добре перемішати. Додати маргарин кімнатної температури, жовтки і все збити міксером. Поступово всипати просіяне борошно, замісити м’яке тісто і поставити в тепле місце на 1 год.
- Для начинки мак добре промиваємо. Потім ставимо його варитися до повного випаровування води. Після цього перетираємо масу блендером.
- Горіхи також можна подрібнити блендером або перемолоти на м’ясорубці.
- Білки разом із цукром збити міксером до утворення стійких піків. Поділити білки на дві частини. Одну частину змішати з горіхами, іншу — з маком.
- Тісто поділити на п’ять частин.
- Одну частину розкачуємо у пласт, викладаємо у форму, застелену пергаментом і змащену олією. На тісто викладаємо половину горіхової начинки.
- Другу частину тіста розкачуємо і поверх накладаємо горіхову начинку.
- Так викладати по черзі — тісто, начинка до кінця. Зверху має бути остання частина тіста. Залишити пляцок, щоб підійшов на 20 хвилин.
- Поставити запікатися у нагріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин — до готовності. Зверху помазати шоколадною помадкою і посипати подрібненими горіхами.
- Охолодити, вийняти з форми і смакувати.
Пляцок ” Варшавський яблучник”
Ще один рецепт пляцка без крему – “Варшавський яблучник”, з кокосовою і яблучною начинкою.
Інгредієнти:
тісто:
- 1 п маргарину,
- 0,5 скл. цукру,
- 6 жовтків, 2 білки,
- 0,25 скл. олії, 1,25 скл. борошна,
- 1,5 ч. ложки розпушувача,
- 2 ст. ложки манки,
- 1,5 ст. ложки какао.
Начинка:
- 4 білки,
- 0,5 скл. цукру,
- 150 г кокосової стружки,
- 1 ст. ложка крохмалю,
- 1 кг яблук.
Глазур:
100 г шоколаду,
2 ст. ложки молока.
Або помадка: 5 ст. ложок молока, 5 ст. ложок цукру, 3 ст. ложки какао, 50 г масла.
Спосіб приготування:
М’який маргарин збити з цукром, додаючи жовтки та олію.
Всипати борошно, розпушувач, манку та замісити тісто.
В кінці додати збиті до стійкої піни білки, та обережно перемішати.
Розділити тісто на 2 частини. До однієї додати какао, перемішати до однорідності. Викласти коричневе тісто у застелену пергаментом і змащену маслом форму.
Кокосова начинка:
4 білки збити в піну, додати цукор.
Всипати кокосову стружку та крохмаль, збити все міксером. Викласти кокосову начинку на коричневе тісто. Зверху викласти потерті яблука і на них – біле тісто. Випікати усе при температурі 190градусів 1 годину.
Пляцок дістати з форми, остудити.
Глазур: 100 г шоколаду і 2 ст.л. молока підігріти. Полити пляцок шоколадом, посипати кокосовою стружкою.
Шоколадна помадка. Цукор перемішати з какао до однорідності. Додати молоко і поставити на вогонь, довести до кипіння. Зняти , дати трохи охолонути, і додавши вершкове масло збити міксером до однорідної маси. Пляцок полити шоколадною помадкою, посипати кокосовою стружкою.
ІА "Вголос": НОВИНИ