На думку директорки інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Вікторії Задорожної ситуація з дифтерією, яка склалась в Україні, була очікуваною.

Про це повідомляє Громадське.

За її словами, впродовж десяти років до критичних цифр знижувався рівень охоплення щепленнями. Лікарка зазначає, що замість 95% були роки, коли було 21%, 30%, 45%.

Задорожна також уточнила, що вакцинацію проти дифтерії і правця дорослій людині потрібно робити кожні 10 років, на відміну від інших щеплень.

«Останнє щеплення за календарем отримують в 16 років, значить наступні — в 26, в 36 і так далі. Але на жаль, в отой проміжок часу, останні 10 років, мало хто робив ці щеплення кожні 10 років. Тому у нас зараз групою ризику є як дорослі, так і діти», — сказала лікарка.

За її словами, ті, хто не знають, щеплені вони чи ні, повинні щепитися.

«Можна також здати кров на аналіз і дослідити — чи імуноглобулін досягає рівня, який дозволяє бути захищеним від захворювання (тобто, чи є у вас антитіла до дифтерії). Якщо ні — потрібно щепитися», — наголосила вона.

Нагадаємо, в Ужгороді госпіталізовано ще двох студентів. Клінічні ознаки хвороби в них не проявилися, але їх усе одно поклали в лікарню для спостереження.

ІА "Вголос": НОВИНИ