Про це йшлося на нараді під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Богдана Матолича щодо стану цінової ситуації на споживчому ринку області у 2012 – січні 2013 роках, передає прес-служба Львівської ОДА.

Під час наради зазначено, що загалом у 2012 році вперше за останні 10 років, як на загальнодержавному рівні, так і у Львівській області зафіксовано найнижчий рівень інфляції (дефляція), коли загальний рівень цін знизився у Львівській області на 0,7%, в Україні – на 0,2%. У січні 2013 року відносно грудня 2012 року індекс інфляції споживчого ринку в Україні становив 100,2%, у Львівській області – 100,1%.

У грудні 2012 року порівняно з попереднім місяцем на споживчому ринку області ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизились на 0,4%, у січні 2013 року порівняно з груднем 2012 року – на 0,2%.

У грудні 2012 року відбулось зниження цін на більшість продуктів харчування. З хлібопродуктів знизились ціни на крупи, зокрема: гречані – на 3,4%, рис – на 2,8%, макаронні вироби знизились в ціні на 0,4%. Ціни на хліб залишились на рівні попереднього місяця. Однак, в січні 2013 року спостерігалось незначне підвищення цін ціни на борошно – на 2,4%, макаронні вироби, крупи манні – на 0,4%.

За середніми роздрібними цінами на хліб житній, житньо-пшеничний Львівська область зайняла 6 місце серед регіонів України, причому середня ціна по області становила 4,54 грн./кг і була нижчою ніж середня роздрібна ціна по Україні (4,84 грн./кг). За цінами на хліб з борошна 1 ґатунку область посідає 12-13 місце.

Зберігається тенденція до зниження цін на м’ясо та м’ясопродукти. Якщо у грудні 2012 року знизились ціни на яловичину – на 0,1%, свинину, птицю – на 0,4%, то вже в січні 2013 року м’ясо та м’ясопродукти подешевшали загалом на 0,6%. Знизились ціни на всі види м’яса: яловичину – на 0,5%, свинину – на 0,8%, птицю – на 2,6%. На 0,4% знизились ціни на ковбасні і м’ясні вироби, субпродукти.

Серед областей України Львівщина за рівнем цін на птицю (тушки курячі) займала 2 місце, причому середня ціна на птицю становила 20,10 грн./кг і була нижчою, ніж середня роздрібна ціна по Україні (21,50 грн./кг). За рівнем цін на свинину Львівщина на 3 місці – 43,12 грн./кг, при середній роздрібній ціні по Україні 45,56 грн./кг; на яловичину – на 8 місці – 53,41 грн./кг, при середній роздрібній ціні по Україні 56,23 грн./кг.

Риба та рибопродукти також подешевіли загалом на 1,4%.

Продовжували знижуватись ціни на масло вершкове: у грудні 2012 року – на 1,3%, в січні 2013 року – на 0,5%.

Протягом грудня 2012 року, січня 2013 року продовжували знижуватись ціни на цукор.
Спостерігалось деяке подорожчання молочних продуктів, яєць курячих та овочів, що зумовлено сезонним підвищенням цін на зазначені групи продовольчих товарів. Проте, у січні 2013 року порівняно з груднем 2012 року кисломолочна продукція знизилась в ціні на 0,6%, а на молоко ціни не змінились.

Нижчими ніж середні роздрібні ціни по Україні є ціни на крупу гречану – 4 місце в рейтингу, сир м’який – 5 місце.

За рівнем цін на картоплю, капусту, моркву Львівщина займала 2 місце по Україні, за ціною на буряк – 2-3 місце, причому середні роздрібні ціни в області є нижчими ніж середні по Україні.

За результатами проведеної наради Богдан Матолич доручив продовжувати проведення моніторингу цін і тарифів за окремими видами соціально значущих товарів і послуг, постійного аналізу рівня, структури та динаміки цін і тарифів на окремі товари та послуги та внесення керівництву облдержадміністрації пропозицій щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області.

ІА "Вголос": НОВИНИ