Очолює місію Вільям Новік,американський дитячий кардіохірург, медичний директор Міжнародного фонду «Серце дитини» (International Children’s Heart Foundation). Доктор Новік прооперував  більше 12 тисяч дітей. Вони з місією побували у 35 країнах світу.  У Львові вперше.

Як зазначає Олег Самчук, головний лікар клінічної лікарні швидкої допомоги на Львівщині операцій на серці потребують близько тисячі дітей. Щороку сто дітей народжується із вадами серця.

“Дитяча  кардіохірургія у нашій медичній установі запрацювала рік тому.  За цей час ми провели 50 оперативних втручань. Разом з американськими колегами зараз плануємо провести 25 операцій різної складності. Це будуть як відкриті операції, так і ендоваскулярні. Вік наших пацієнтів – від 3 місяців до 16 років. Оперуватимемо дітей зі всієї Украіни”, – зазначає Олег Самчук. 

Зі слів Вільяма Новіка , метою їх місії  є розвиток локальних програм з дитячої кардіохірургії. Адже ще рік тому батьки, діти яких потребували спеціалізованої кардіохірургічної допомоги, змушені були їхати до Києва. Це створювало певні труднощі і навіть небезпеку для життя, коли є критичні стани. 

“На відміну від дорослої кардіохірургії, дитяча є більш складною. Дитина може мати одночасно низку хвороб, які обтяжують серце. І важливо, щоб оперативні втручання( інколи їх може бути кілька в одного маленького пацієнта) проводились фахівцями одного медичного закладу”, – говорить доктор  Новік. 

У перший день було проведено спеціально діагностику пацієнтів, наступного – проведено інтервенційні (без розрізів на шкірі) операційні втручання. Як зазначив американський кардіохірург, окрім дітей, заплановано зробити операцію і дорослим з вродженими вадами серця. Це теж передбачено  програмою.

“Сьогодні плануємо дві операції. Для одного з пацієнтів – це вже повторне оперативне втручання. У дітей так буває, бо інколи неможливо все скоригувати одночасно. 

У другої дитини, якій надаватимемо допомогу,  діагностовано гіпертрофічну кардіоміопатію. 

Також плануємо провести діагностику пацієнтові, якому  Європейські клініки відмовили у наданні допомоги. Ми маємо надію, що такий шанс у цієї дитини з’явиться”, – розповідає Вільям Новік.

Найскладнішим випадком на сьогодні, кардіохірург вважає дитину, в якої працює лише одна камера серця. Оскільки пацієнта не прооперували вчасно в ранньому віці, зараз дитина може бути неоперабельною.

Пацієнтів до лікарні доставляють автівки швидкої, а також - вертоліт. Як писав “Вголос” напередодні з  міста Дубно, що на Рівненщині, медики з Львівського Обласного Центру Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф привезли гелікоптером МВС України 6-річну дівчинку Вікторію.У дитини вроджена вада серця. Операція запланована на сьогодні.

Це унікальна програма не тільки для Західної України і всієї країни. Організація, яка працює із 1993 року  має унікальний досвід і може допомогти дітям, які досі вважались неоперабельними. Завдяки цій програмі у них може бути шанс”, – зазначає Віталій Петров, дитячий кардіохірург Львівської  клінічної  лікарні швидкої медичної допомоги.

 Програма діятиме щонайменше два роки. Усі операції є безкоштовними. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ