Таке рішення прийняв виконавчий комітет Львівської міської ради.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко, меморіал «Личаківський військовий цвинтар» на вулиці Мечнікова (в народі - Марсове поле) є пам’яткою історії від 1972 року. 

Офіційно вважається, що тут поховані військові, які загинули під час Другої світової війни, хоча більша частина загинула в період з 1944 до 1950 року під час каральних операцій НКВС на Галичині.

«Архітектурне вирішення меморіалу, що збудований в 1974 році - це чергування смуг чорного та червоного граніту, що мало б символізувати георгієвську стрічку. Очевидно, що такі архітектурні символи не можуть бути поряд з похованнями закатованих жертв Замарстинівської в’язниці, воїнів УПА та новітніх героїв», - каже вона.

Віднедавна, з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, на Марсовому полі почали ховати героїв, які загинули під час цієї визвольної війни. То ж громадськість міста та побратими загиблих почали висловлювати своє невдоволення, що поряд з захисниками України лежать ті, хто нищив Україну. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», зірку, яка символізувала радянську владу, з Марсового поля на вимогу активістів демонтували у жовтні минулого року. Хоча демонтажеві передувала тривала дискусія. А росія навіть надіслала до Львова ноту протесту, в якій заперечувала демонтаж цього символу. 

 

 

 



ІА "Вголос": НОВИНИ