Про це повідомляє видання The Guardian.

Гості на площі аплодували, коли Сандра Мейсон склала президентську присягу на вірність своїй країні. Сотні людей на мосту Чемберлен у столиці вітали, а під час виконання національного гімну пролунав салют із 21 гармати. Барбадоська співачка Ріанна також відвідала церемонію і була оголошена національним героєм.

«Республіка Барбадос вирушила у своє перше плавання», – сказала Мейсон у своїй інавгураційній промові як перший президент країни, визнавши «складний, розколотий і турбулентний світ», у якому їй потрібно буде орієнтувати.

Принц Чарльз також був присутній на церемонії, щоб побачити перехід. 

«Створення цієї республіки пропонує новий початок. З найтемніших днів нашого минулого та жахливого звірства рабства, яке назавжди заплямує нашу історію, люди цього острова прокладали свій шлях із надзвичайною силою духу», - сказав він у промові.

Оголошуючи про рішення розірвати зв'язки з монархією у 2020 році, прем'єр-міністр Міа Моттлі, яка вела церемонію, сказала, що Барбадосу настав час «повністю залишити наше колоніальне минуле позаду», хоча в країні сказали, що момент, який настав «добре протермінований».

Всеосяжне дослідження ставлення барбадосців до королівської сім’ї – першими результатами якого поділилися з Guardian – показало, що понад 60% жителів острова висловлювались за те, щоб стати республікою.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ