Дієтолог Олена Юдіна розповіла, як скільки і коли їсти під час карантину та дала поради для тих, хто хоче схуднути чи принаймні не набрати зайві кілограми.
Про це вона розповіла «Вголосу».
«Якщо людина харчується збалансовано – раціон містить білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни – її імунітет у нормі. При цьому в такому разі можна спокійно обійтися без вітамінно-мінеральних комплексів, бо всі вітаміни і мінерали людина отримує з продуктів харчування», - каже Юдіна.
І що більш різноманітний раціон харчування, за її словами, тим краще. «Ця порада є корисною для людей різного віку, якщо вони хочуть тримати свій імунітет у нормі», – додає вона.
Щодня у нашому раціоні харчування мають бути:
– овочі: капуста, морква, редька, квашені овочі (капуста, огірки, помідори), в яких багато вітаміну С.
– фрукти: яблука, ківі та цитрусові також мають дуже багато вітаміну С. Не обов’язково купувати дорогі фрукти, можна навіть заварити чай з калини, якщо ще додати туди ложку меду – це скарбниця вітаміну С. Також корисні горіхи волоські, але не смажені. Сухофрукти вживати не бажано, бо в них багато цукру, їх обробляють сульфітами, а це може спричинити алергічну реакцію.
– крупи: обов’язково мають бути в раціоні – різні, зокрема зернові.
– супи: має бути максимум на два дні.
– обов’язково в раціоні мають бути м’ясо і риба, адже у них зберігаються незамінні амінокислоти, які не синтезує організм – вони надходять лише із продуктів тваринного походження. Але при цьому бажано споживати не важку їжу – м’ясо не смажене, краще варене чи запечене. Рибу краще вживати білих і жирних сортів, наприклад, скумбрію, хек тощо.
– яйця і молочні продукти.
Вода: варто щодня пити 30 мл на 1 кг ваги. Якщо людина важить 60 кг, то їй щодня достатньо десь 1,8 л рідини. Але тут варто враховувати потреби організму.
До того ж дієтолог радить: раціон має бути різноманітний і відрізнятися у різні дні.
Більше читайте тут: «Як не «убитись» під час карантину».
ІА "Вголос": НОВИНИ