В одному із найбільш мальовничих місць Жовківщини, що на Львівщині, у Крехівському монастирі виготовляють шоколад, масло та сир за авторськими рецептами. Смаколики створюють самі монахи. В процесі приготування використовують лише натуральні складники
Сироварінням та маслом уже третій рік у Крехівському монастирі займається брат Ілля – від початку свого перебування тут. За основу взяв рецепти своїх прадідів.
Сир потребує витримки
Share to facebook
Share to telegram
Share to viber
Варить сир у 40-літрових баняках, іноді по два-три підходи у день. Каже: секрет доброго сиру – терпіння. Варити його потрібно довго, на невеликому вогні, щоб не перегріти, бо тоді сир буде твердим. Увесь сир власноруч проціджує, скручує у спеціальні торбинки та ставить вистоюватися.
«Ми прокидаємося о шостій ранку. Одразу після сніданку йду на кухню – і до роботи. Починаю з молока. Щоб не стояло на бетоні, переливаю молоко у відра для закисання. А вже, коли закисло, варю сир. Вся наша продукція екологічно чиста, без жодних добавок. Усе натуральне», – розповів брат Ілля про процес сироваріння програмі «Все можливо» (щосереди на телеканалі НТА).
Шоколад, який наповнює життям
В асортименті смаколиків, які виготовляють у монастирі, є також шоколад ручної роботи. Майстром в його приготуванні є брат Ігор. Зізнається, що рецептуру кожного ексклюзивного смаку розробляли тривалий час – методом спроб і помилок. «Найгірше дати завелику температуру – тут уже нічого не виправиш, і треба все починати з початку», – пояснює він.
З часом брат Ігор віднайшов ідеальний рецепт. За ним тепер у Крехівському монастирі готують шоколад «Вівіана», що означає «повнота життя». Процес виготовлення шоколаду супроводжується молитвою.
[media=67722,67725,67727]
«В Європі багато римо-католицьких монастирів займаються виготовленням шоколаду. От ми й подумали: а чому би і нам не спробувати. Починали з чорного шоколаду. А зараз уже маємо і рожевий, і карамельний, і білий. Хочемо, щоб шоколад був натуральний, приносив людям радість. Усе робимо вручну. Варимо, розливаємо по формах, упаковуємо», – брат Ігор продемонстрував величезний набір різних виробів – від шоколадних плиток до цукерок.
Знайти внутрішню гармонію
Утім треба пам’ятати, що Крехівський монастир – це місце, куди передусім варто їхати не лише по смачні продукти. Щороку сюди прибувають прочани, щоб відшукати внутрішню гармонію та побути наодинці з Богом. Люди мають можливість навіть пожити при монастирі. Для цього на території є спеціальний гостьовий будинок.
[media=67729,67731,67732]
«До нас іноді звертаються з проханням пожити. Адже тут можна віднайти мир, спокій та духовне зцілення», – стверджує настоятель Крехівського монастиря отець Володимир. Свій монаший шлях він розпочинав саме з Крехова. Повернувся після науки вже через 17 років – як настоятель.
Особливим місцем на території монастиря є його сад. За словами отця Володимира, сюди потрапити може далеко не кожен. Саме в саду монахи моляться і проводять свій вільний від роботи час.
Гордість монастирського саду – липова алея, яку ще близько 100 років тому висадив митрополит Андрей Шептицький. Отець Володимир називає її «колискою Василіянського чину», де «виховуються майбутні покликання». Визначаються, чи готові все життя пов’язати з Богом.
https://youtu.be/3fM5HggEmKg
ІА "Вголос": НОВИНИ