Керівництво одного з найбільших російських ЗМІ – газети «Коммерсанть» – звільнило двох журналістів через нібито «замовну» статтю про спікера Ради Федерації Валентину Матвієнко. Із солідарності зі своїми колегами та в знак протесту заяви на звільнення написали всі працівники відділу політики.

Про це повідомляють РосЗМІ.

Зазначається, що в понеділок, 20 травня, спеціальний кореспондент «Коммерсанта» Іван Сафронов і заступник редактора відділу політики Максим Іванов повідомили на своїх сторінках у Facebook, що залишають видання «не із власної волі», а у зв’язку з ухваленням рішення про їх звільнення акціонерами газети. Таке рішення, за словами журналістів, спричинено опублікованим у квітні матеріалом про можливе звільнення Матвієнко з посади спікера Ради Федерації. Як стверджує Сафронов, в акціонера були «серйозні претензії» до статті.

Як повідомляє російська служба «ВВС», після виходу статті Матвієнко висловлювала незадоволення власнику видання – Алішеру Усманову. З цього приводу відбулася термінова зустріч із відділом політики.

Головним акціонером «Коммерсанта» є російський мільярдер Алішер Усманов. Відомо, що Усманов належить до списку осіб, наближених до президента РФ Володимира Путіна.

Генеральний директор видавничого дому Володимир Желонкін, який за сумісництвом обіймає посаду головного редактора газети «Коммерсанть», сказав, що рішення ухвалював він особисто. Ані акціонер, ані влада не просили його звільнити журналістів і не висували жодних претензій до статті, зазначив він.

«Стаття була написана не за стандартами видавничого дому», – сказав Желонкін, відмовившись, однак, уточнити, які саме стандарти були порушені.

Після повідомлення про залишення видання Сафроновим та Івановим про своє звільнення повідомив увесь відділ політики газети на чолі із заступником головного редактора Глібом Черкасовим.

Загалом видавничий дім «Коммерсантъ» втрачає одразу 13 співробітників. Деякі з них працювали з початку 90-х років.

Також увечері 20 травня з’явився текст звернення журналістів газети до своїх читачів. Його опублікував на своїй Facebook-сторінці працівник видання Олександр Чорних.

«Коллектив «Ъ» считает себя обязанным сообщить читателям, что «Коммерсантъ» неопределенно долгое время не сможет информировать их о российской политике. Читатели, партнеры и рекламодатели ИД будут лишены качественного и непредвзятого освещения ряда внутриполитических событий; мы не знаем, сколько продлится эта ситуация», – йдеться у зверненні.

«Работа «Ъ» важна для всего общества и всей нашей страны. Те, кто уничтожают его ради краткосрочных политических дивидендов, плохо знают историю России. Мы уверены, что наша страна достойна лучшего будущего. Достойна свободы слова», – підкреслили вони.

Раніше «Вголос писав», етнічна українка Матвієнко зробила цинічну заяву про анексію Криму.

ІА "Вголос": НОВИНИ