За процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури двом громадянам повідомлено про підозру у змові з метою вчинення дій спрямованих на насильницьку зміну, повалення конституційного ладу, захоплення державної влади та створенні не передбаченого законами воєнізованого формування (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109, ч. 1, ч. 3 ст. 260 КК України).

За даними слідства, підозрювані під виглядом громадських організацій та комерційних підприємств створили воєнізоване формування – «Оперативно-бойовий підрозділ», метою якого було сприяння державі-агресору в окупації Одеси та області. 

Керував підрозділом місцевий адвокат – «науковий діяч», уродженець Автономної  Республіки Крим, який після захоплення півострова переїхав до Одеси, де зібрав коло себе послідовників, відданих йому особисто та готових беззастережно виконувати накази і вказівки. Співкерівником він обрав свого друга – однодумця.

Згідно стратегічного плану «організації», вони готувалися до силового захоплення держустанов та подолання спротиву Сил оборони при наближенні російських військ до Одеси.

У разі захоплення регіону учасники формування мали увійти до складу російських окупаційних органів влади і обійняти «посади». 

Під час обшуків вилучено понад 70 одиниць вогнепальної зброї, бронежилети, шоломи, балістичні окуляри та інше тактичне спорядження, а також інструкції з проведення підривної діяльності.

Наразі за клопотанням сторони обвинувачення підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. 

Тривають слідчі дії щодо встановлення всіх учасників «організації». 

ІА "Вголос": НОВИНИ