Експерт підрахувала, у скільки українцю влітку 2019 року обійдеться продуктовий набір.
Спеціаліст Української аграрної конфедерації Неля Онищенко повідомила, що за рік обід подорожчав на 11%, передає "Сегодня".
Експерт зазначила, що найбільше подорожчав борщовий набір. За рік ціна на капусту зросла на 43,1%, картопля - на 78%, морква - на 12%, буряк - на 62,3%, цибуля - на 146%, за весну капуста подорожчала на 37,7%, картопля - на 80,75%, морква - на 91,77%, а буряк - на 107,93%.
Найдорожчою стравою залишається український борщ ( 10,11 грн), який три місяці тому можна було приготувати на 1 грн (або на на 9,7%) дешевше. Ще одне традиційне блюдо - вареники - виросло в ціні за весну на 8,5%, тепер вони коштують майже 7 грн. Також подорожчали борошно (+ 10,4%) і гриби (+ 1,5%).
Однак подешевшали огірки і помідори, які в середньому обходяться в 24 грн/кг і 37 грн/кг. Соняшникова олія подешевшала до 33,93 грн. Також знизилися ціни на курячі яйця, до 22,4 грн.
Нагадаємо, що ціна на газ в Україні може відчутно зрости.
ІА "Вголос": НОВИНИ