За даними сервісу IQair, станом на ранок 20 вересня Київ посів перше місце серед міст світу за рівнем забруднення повітря.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України заявили, що причиною погіршення повітря в Києві є горіння торф'яників, інших екосистем та осінні перепади температур.

Так, станом на 10:00 у повітрі Києва та його околицях фіксується значне перевищення дрібнодисперсних частинок: пилу, сажі та диму.

У Міндовкілля нагадали, що кожної осені через перепади температур вдень та вночі відбуваються температурні інверсії, які викликають накопичення шкідливих речовин у приземному шарі повітря.

Тепле повітря і вологість призводять до туману, шкідливі речовини з різних джерел викидів майже не розсіюються. Це впливає на якість повітря та показники забруднення, пояснили у відомстві.

У Міністерстві внутрішніх справ зі свого боку додали, що задимлення також спричинене зміною вітру та незначними осередками пожеж в екосистемах. Зокрема, на торфовищах і відкритих територіях Київської, Чернігівської та Сумської областей.

За даними Укргідрометцентру, накопиченню шкідливих домішок у приземному шарі атмосфери сприяє слабкий північний, північно-східний вітер. Радіаційний фон у нормі, йдеться в повідомленні в МВС.

ІА "Вголос": НОВИНИ