Свої результати досліджень він опублікував в журналі PLoS One.

«Мені подобаються коти і собаки, і я ні в якому разі не кажу про те, що власники домашніх улюбленців терміново повинні від них позбутися або посадити їх на вегетаріанську дієту, яка тваринам тільки шкодить. З іншого боку, як мені здається, ми повинні чітко розуміти , як наші вихованці впливають на клімат і екологію Землі, і відкрито обговорювати цю проблему. У домашніх тварин є багато плюсів, але не можна забувати і про їх вплив на екологію», - розповідає Грегорі Окін (Gregory Okin) з університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі (США).

Як розповідає Окін, сьогодні на Землі, крім людей, домінують і ті тварини, яких людина приручила за час своєї еволюції – кішки, собаки, домашня худоба і птиця. За поточними оцінками, тільки в США проживає близько 163 мільйонів домашніх котів і собак, а також приблизно 60 мільйонів диких «мурок», які втекли або кинутих господарями.

В останні роки екологи та біологи почали активно цікавитися тим, як ця багатомільйонна армія домашніх вихованців впливає на ті екосистеми, поруч з якими або всередині яких вони живуть.

Наприклад, шість років тому екологи помітили, що кішки є головними ворогами птахів, що живуть поруч з містами, а чотири роки тому вони підрахували число їх жертв і з'ясували, що здичавілі кішки щороку вбивають близько 4 мільярдів диких птахів і 20 мільярдів дрібних ссавців.

Окін звернув увагу на ще один негативний аспект життя домашніх вихованців – більшість з них видобуває їжу не самостійно, а споживає корм або їжу, яку їм купують або готують господарі. На виробництво цих кормів витрачається електрика, вода, енергія та інші ресурси, які витягуються з природи і часто завдають їй шкоди.

Керуючись цією ідеєю, вчений спробував підрахувати, як багато їжі з'їдають всі домашні кішки і собаки, які живуть на території США, спираючись на дані по тому, як багато енергії їм потрібно для прожитку, які корми воліють купувати господарі і які породи вихованців найбільш популярні в Сполучених Штатах.

Як показали ці розрахунки, американські кішки і собаки з'їдають приблизно таку ж кількість їжі, що і жителі великих європейських країн, таких як Франція чи Німеччина, і є одними з головних «постачальників» парникових газів в атмосферу.

За словами Окіна, при виробництві корму для котів і собак виділяється приблизно 64 мільйони тонн вуглекислого газу щороку, що еквівалентно річним викидам приблизно 13 мільйонів автомобілів. Якщо об'єднати всіх кішок і собак світу в своєрідне «державу», то воні б тоді зайняла п'яте місце за загальним рівнем викидів парникових газів після США, Китаю, Росії та Бразилії.

З чим це пов'язано? Як зазначає вчений, такий високий внесок кішок і собак в глобальне потепління пов'язане з двома речами. По-перше, вони харчуються переважно м'ясом, для виробництва якого потрібна велика кількість енергії, і по-друге, американці вважають за краще купувати досить дорогі корми з великою часткою дієтичного м'яса і досить енергоємною кулінарною обробкою.

«Я не вегетаріанець, але кожен шматок м'яса не безкоштовний з точки зору клімату. Собака не обов'язково повинна їсти стейк на обід. Вони можуть їсти ті речі, які людина просто не може переварити. Чому б нам не взяти і перевести частину дорогих «собачих» продуктів в розряд продуктів для людини, і не почати годувати вихованців тим, що ми самі не можемо їсти?», – підсумовує вчений.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ