Як повідомив «Вголосу» директор Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика Володимир Сивохіп, фестиваль «Віртуози» відбудеться вже сорок перший раз.

Гасло цьогорічного фестивалю – «Українські музи не мовчать».

«Він не буде святковим та помпезним, не буде великим за кількістю концертів. Але він буде міжнародним. Він збереже свій статус. Окремі наші друзі з Франції, Іспанії та Польщі приїдуть до Львова щоби підтримати нас, український дух і будуть виступати на нашій сцені», - каже  він.

Цьогорічний фестиваль – благодійний, вартість квитків коливається від 120 до 150 гривень. Також концерти будуть транслюватися онлайн у інтернет-майданчиках.

«Ми сподіваємося зацікавленість публіки у концертах. І декларуємо, що увесь дохід від продажу квитків буде перераховано на потребу української армії», - зазначив директор філармонії.

Також, за словами Володимира Сивохіпа, музиканти ретельніше підбирають репертуар та більшу увагу приділяють українській музиці, як класичній, так і сучасній. У програмі звучатимуть твори Василя Барвінського, Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Богдана Кривопуста, Богдани Фроляк, Максима Березовського, Дмитра Бортнянського.

«Цієї суботи у Львові прозвучить світова прем’єра віолончельного концерту Богдани Фроляк», - анонсував він.

Братимуть участь у концертах хори «Глорія» та «Дударик,  академічний симфонічний оркестр та камерний оркестр «Віртуози Львова».  

Також у фестивалі, поряд з львівськими та іноземними виконавцями, візьмуть участь і музиканти, які тимчасово переїхали до Львова з місць, де зараз ведуться бойові дії. Так, у неділю, 22 травня, на сцені львівської філармонії гратиме піаністка з Харкова Марія Бондаренко. Також участь у фестивалі візьме секстет музикантів з Києва, які тимчасово замешкали у Львові.

Попри не помпезність цьогорічного фестивалю, його відкриття буде таки пишним: тут прозвучить Реквієм Моцарта.

«Я завжди старався аби фестиваль відкривала літургійна музика. Як правило, це була меса. Цього разу це буде заупокійна меса пам’яті тих, хто загинув у боротьбі за незалежність України», - говорить Володимир Сихохіп.

Що стосується глядачів, то для них відчинять балкон концертного залу філармонії. Адже увесь партер та фоє приміщення діє як гуманітарний хаб: тут збирають та сортують медикаменти для наших бійців та мешканців територій, які обстріляли рашисти.

За словами директора філармонії, балкон вміщає до 120 осіб. І стільки ж, в разі потреби, вміститься й у сховище.

«Ми живемо у часі непередбачуваних повітряних тривог. Тому ми повинні розраховувати на наше сховище. Воно не є велике. Там помістяться глядачі та працівники філармонії. Тому партер нам зараз не дуже потрібен», - зауважив він.

На щастя, як стверджує Володимир Сивохіп, дотепер переривати концерт і ховатися в сховище довелося тільки одного разу. Тоді тривога була не надто тривалою. То ж після відбою повітряної тривоги всі повернулися в концертний зал і концерт продовжився.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», на Львівщині визначилися коли прозвучить «останній дзвоник» у школах.  

ІА "Вголос": НОВИНИ