Про це спеціальний посланник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив міжнародним журналістам у Лондоні, пише ресурс Крим.Реалії.

«Це все ще дуже гаряча війна. Минулого тижня фактично був рекорд за кількістю порушень перемир'я. За підрахунками ОБСЄ – сім тисяч за тиждень, це досить значна кількість», – сказав Волкер.

Він поскаржився, що конфлікт на Донбасі «часто зникає з перших шпальт газет» світу, але він повинен вирішуватися терміново.

«Немає тут жодної двозначності. Сили (які протистоять Україні) перебувають під прямим командуванням і контролем Росії. І два політичні утворення («ДНР» і «ЛНР») повністю утримуються Російською Федерацією з того часу, як були утворені, включаючи фінансування. Отже, Росія несе пряму відповідальність за цей конфлікт», – сказав Волкер під час брифінгу, який тривав півгодини.

Він відзначив погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі: руйнування інфраструктури – електро-, водо-, теплопостачання, зв'язку, доріг, проблеми в пересуванні людей. За його словами, особливу тривогу викликає спалах туберкульозу – з його небезпечним штамом – за умов, коли складно доправити антибіотики.

А крім того, за словами спецпредставника, промисловість зруйнована, одні шахти залиті водою, деякі шахти використовуються для захоронення радіоактивних відходів.

«Це (радіоактивне зараження) може потрапити в підземні води і спричинити екологічне лихо. Є також фізичні небезпеки для населення, і ми часто чуємо про підривання людей на мінах... Ну і в людей стріляють. Тобто це дуже активний конфлікт, гаряча війна», – додав він.

Спецпосланець звернув увагу, що на території, охопленій конфліктом, проживає переважно російськомовне населення, і Росія, яка нібито непокоїться про російськомовних, повинна розуміти, на що наражає їх своїми діями – чи бездіяльністю – в плані врегулювання конфлікту.

Торкнувся Волкер і питання надання Україні американської летальної зброї, зокрема протитанкових ракетних комплексів «Джавелін», перше випробування яких українськими вояками відбулося цього тижня.

Один європейський журналіст запитав про нібито розбіжності в цьому питанні між США і ЄС.

«Знаєте, я провів багато консультацій по всій Європі – зокрема з Францією і Німеччиною як лідерами в Нормандському процесі, з п'ятьма постійними членами Ради Безпеки ООН, включно з Британією, з непостійними членами Ради Безпеки, з ЄС, з НАТО... І я не вловив якоїсь значної опозиції питанню допомоги Україні для підвищення її здатності до самозахисту», – сказав Волкер.

Він навів приклад: Великобританія, Канада, Польща, Литва – члени ЄС – знайшли можливість постачати летальну зброю Україні.

«Ви повинні пам'ятати, що Україна є державою, яка має конфлікт на власній території. Уявіть собі на хвилинку, що на території вашої країни ваші солдати захищають свою територію в межах вашої країни, і солдатів вашої армії вбивають по кілька осіб щотижня. І це на вашій території, коли вони захищають свою територію від іноземного агресора. З такою ситуацією не мирилася б жодна країна. Тому логічно для України захищати себе, а іншим – допомогти їй», – додав спецпосланець.

ІА "Вголос": НОВИНИ