У неділю, 19 квітня, православні християни відзначать Великдень, що знаменує закінчення Великого посту.

Якщо ви тримали піст, то потрібно знати, як правильно з нього вийти.

Щоб уникнути проблем зі шлунком і кишечником, в пасхальну неділю відмовтеся від великої кількості різноманітної їжі. Не поєднуйте в одній тарілці продукти, не міксуйте салати і обмежуйтеся однією стравою за один прийом. Ретельно пережовуйте їжу і багато рухайтеся після кожного її прийому. Молочний білок засвоюється набагато легше, ніж м'ясний або рибний, тому почніть поповнювати свій раціон молочними продуктами, бажано зі зниженою жирністю. Яйця також засвоюються важко – в неділю обмежтеся одним освяченим яйцем. У перші кілька днів після виходу з посту їжте нежирні види м'яса (телятину, баранину, курку або індичку), а також білу рибу, приготовані без додавання жиру – тушковані, запечені. Від копченого і смаженого м'яса в перші 2-3 тижні варто взагалі відмовитися.

Також в перший час більшу частину раціону рекомендується заповнювати кашами, фруктами і овочами.

Трави і прянощі мають властивості, що здатні налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, посилити виділення жовчі і ферментів для перетравлення. У святкові дні незайвим буде приймати препарати, що містять готові ферменти. Однак вони лише покращують травний процес, але не усунуть негативні наслідки переїдання. Не рекомендується вживати під час прийому їжі воду. Після їжі варто почекати близько 30 хвилин і лише потім випити воду або чай. Алкоголь в помірних дозах стимулює травлення і допомагає переварюванню важкої їжі. При цьому алкоголь збуджує апетит і здатний отруїти організм токсинами. У свято буде доречно випити келих червоного вина.

ІА "Вголос": НОВИНИ