Про це розповіла Орися Демська, керівниця Національної комісії зі стандартів державної мови на сторінці в соціальних мережах.

“16 липня 2021 року по всій Україні розпочалися іспити на визначення рівня володіння державною мовою відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». На 100% іспит склали 39 українців, - каже Орися Демська.

За її словами, відтепер  претенденти реєструються в іспитовій системі,  обираючи час і місце складання іспиту.  Уже доступні 70 іспитових центрів, у яких приблизно 12 тисяч претендентів зможуть скласти екзамен упродовж серпня.

 Як зареєструатись?

“Ми  сьогодні вийшли з радянської дійсності, але  ще не прийшли до нової модерної дійсності нашого часу. Правопис не зміниться швидше, аніж зміниться людина. Інколи кажу своїм студентам: якщо хочете різко змінити своє життя, то записуйте те, що ви говорите. Потім через тиждень-два розпишіть цей запис, подивіться на слова, які ви найчастіше вживаєте – зазвичай це місця, які ви найбільше захочете міняти, поміняйте ці слова на ті, які вам би хотілося, за якийсь момент – зміниться те, що ви хочете змінити. Слово має енергію, силу” - каже Орися Демська.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ