Незабаром настане одне з найбільших свят у році — Різдво Христове, якому передуватиме Святвечір. Обрядова кутя має символічне значення для українців, яку готують із пшениці.
Інгредієнти для приготування:
- пшениця — 500 г;
- мак — 1 стакан (250 г);
- подрібнені волоські горіхи — 1 стакан;
- родзинки (світлі та темні) — 1 стакан;
- мед — 100 г.
Процес приготування:
- Перед приготуванням куті пшеницю потрібно замочити на 5-6 годин (найкраще — на всю ніч).
- Промити зерно під проточною водою 2-3 рази. Пшеницю варити в каструльці з товстим дном, заливши 1 л холодної води, протягом 30 хвилин.
- Мак для куті також варто залити холодною водою на ніч. У класичному рецепті його потрібно розтовкти в макогоні, але цей трудомісткий процес під силу не кожному, тому можна скористатися блендером або кавомолкою.
- Родзинки промити, залити окропом на кілька хвилин і потім воду злити.
- Мед розігріти на водяній бані.
- Коли пшениця зварилася, додати мак, горіхи та родзинки та мед. Ретельно перемішати.
- Якщо кутя вийшла дуже густа — можна додати кілька ложок узвару.
Що символізує кутя та які ще страви готують на Святвечір
Кутя — варена пшениця з маком, медом, волоськими горіхами та родзинками. Ця страва доволі символічна, у ній кожен з інгредієнтів має своє значення:
- зерно — символізує багатство та продовження людського роду;
- горіхи — символ родючості;
- мед — символ міцного здоров'я та добробуту;
- мак — оберіг від нечистої сили.
Також серед традиційних страв Святвечора: вареники, грибна юшка, голубці, риба, гриби, капуста, квасоля, узвар, пампушки, капусняк, вінегрет.
ІА "Вголос": НОВИНИ