Незабаром настане одне з найбільших свят у році — Різдво Христове, якому передуватиме Святвечір. Обрядова кутя має символічне значення для українців, яку готують із пшениці.

Інгредієнти для приготування:

Процес приготування:

  1. Перед приготуванням куті пшеницю потрібно замочити на 5-6 годин (найкраще — на всю ніч). 
  2. Промити зерно під проточною водою 2-3 рази. Пшеницю варити в каструльці з товстим дном, заливши 1 л холодної води, протягом 30 хвилин.
  3. Мак для куті також варто залити холодною водою на ніч. У класичному рецепті його потрібно розтовкти в макогоні, але цей трудомісткий процес під силу не кожному, тому можна скористатися блендером або кавомолкою.
  4. Родзинки промити, залити окропом на кілька хвилин і потім воду злити.
  5. Мед розігріти на водяній бані.
  6. Коли пшениця зварилася, додати мак, горіхи та родзинки та мед. Ретельно перемішати.
  7. Якщо кутя вийшла дуже густа — можна додати кілька ложок узвару.

Що символізує кутя та які ще страви готують на Святвечір

Кутя — варена пшениця з маком, медом, волоськими горіхами та родзинками. Ця страва доволі символічна, у ній кожен з інгредієнтів має своє значення:

Також серед традиційних страв Святвечора: вареники, грибна юшка, голубці, риба, гриби, капуста, квасоля, узвар, пампушки, капусняк, вінегрет. 

ІА "Вголос": НОВИНИ