Такий прогноз зробив синоптик Ігор Кибальчич.

За його словами, в перші дні жовтня на більшій частині території України збережеться аномально тепла погода літнього характеру. Однак у зв'язку з розвитком холодного скандинавського антициклону та його подальшим зміщенням на південний схід, починаючи з 5 – 6 жовтня, погодні умови істотно зміняться. Відбудеться досить різке похолодання, яке буде пов'язане з вторгненням арктичних повітряних мас на східній периферії антициклону.

"Похолодання супроводжуватиметься випаданням дощів, посиленням північно-західного вітру та коливаннями атмосферного тиску. Температурні показники за підсумком знизяться на 7 – 13 °С. Саме такі зміни у синоптичних умовах стануть переломними та ознаменують початок метеорологічної осені в нашій країні. Перші заморозки як на поверхні ґрунту, так і у повітрі варто очікувати приблизно в період з 7 по 10 жовтня", - прогнозує Кибальчич.

Поступово на початку другої декади місяця температура повітря почне підвищуватись. Попередньо, третя декада місяця також очікується теплою, але з більш рясними і частими дощами.

"Кількість опадів загалом очікується близько до норми, у західних і південних регіонах вище за норму на 20 – 70%. Як вже зазначалося вище, основна частина опадів прийдеться на другу половину місяця. Місцями у третій декаді може спостерігатися перший сніг, особливо у передгірських районах та на Поліссі. Але формування снігового покриву, хоч і тимчасового, малоймовірне", - зазначив синоптик.

ІА "Вголос": НОВИНИ