Хто такий Георгій Побідоносець

Георгій народився III столітті в Каппадокії (Мала Азія) в сім'ї християн.  Його батько обіймав високу посаду в римському війську, однак був страчений за віру в Христа. Мати переїхала із сином у Палестину.

Юрій, як і батько, вступив на військову службу. Завдяки своїм здібностям і відвазі, виявленими у боях, Святий Юрій вже в молодості одержав звання полководця. Він став радником, супутником, наближеним імператора Діоклетіана. Проте з початком гонінь на християн все, що мав, роздав бідним і оголосив себе християнином перед правителем.

Георгія засудили до найстрашніших тортур і смерті.

Одне з найвідоміших див великомученика Георгія Побідоносця – вбивство змія, який спустошував землі .

На церковних іконах святий великомученик Юрій здебільшого зображується юним лицарем на коні, який убиває  дракона.

Значення імені та відомі українці, які мають це ім'я

Ім'я Юрій – слов'янська форма імені Георгій, що означає «хлібороб». 

Юрій Дрогобич на прізвисько Котермак був відомим вченим епохи Відродження, освітнім діячем, поетом, філософом, астрономом і астрологом, першим автором друкованої книги. Відомий він в історії як ректор медицини і вільних мистецтв Болонського університету, професор і віце-канцлер Істрополітанської академії у Братиславі, професор Краківського Ягеллонського університету .

Юрій Винничук – український журналіст, письменник, редактор, мовознавець, перекладач

Юрій Саєнко – український композитор, заслужений діяч мистецтв України. 

Юрій Андрухович – сучасний український поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Кандидат філологічних наук. 

Юрій Горбунов – український телеведучий), шоумен, актор. Заслужений артист України.

Львівські ярмарки «Юрашки»

Від кінця XVII до середини XIX століття на площі перед Собором святого Юра відбувалися знамениті Святоюрські ярмарки, які тривали по кілька тижнів.

На такому ярмарку можна було придбати багато корисних і смачних речей. Спеціально з нагоди Святоюрських ярмарків, львівські господині пекли смачні медові пряники різної форми, які виготовляли з додаванням ванілі, кави, помаранчі та мигдалю. За назвою собору та площі називали їх “Юрашками”. Під час ярмарку вважалося обов’язковою справою купити такого медяника на радість малечі. 

 Традиції Юріївого дня

До Юрія звертаються з проханням про здоров'я, про родючість землі, про допомогу і заступництво у боротьбі з ворогами рідної землі.

Вважається, що 6 травня на землю приходить справжня весна.  За народним повір’ям, Юрій Весняний володіє чарівними ключами, котрими відмикає весняну землю і випускає росу, від чого розпочинається бурхливий ріст трав: “Юрій землю відмикає”.

Роса в цей день має надзвичайні цілющі властивості: старші люди кажуть, що вона може сліпому зір повернути, дівчині красу подарувати, а якщо зібраною до сходу сонця росою окропити свійську птицю, то вона добре плодитиметься. Одне з найважливіших дійств цього дня — вигін худоби на росу. Радять поганяти свійських тварин свяченою вербою.

Перед вигоном, корів годували квітками – юрочками, аби давали багато молока. Виганяли тварин обов’язково після сходу сонця “щоб зрання відьма не зашкодила” та, звичайно, молилися до святого Юрія, аби він беріг худобу.

Народні прикмети

 

ІА "Вголос": НОВИНИ