Партія «Сильна Україна» оголосила праймеріз серед представників Львівської обласної організації партії. Щоправда, наразі не зовсім зрозуміло, що буде з результатами голосування. «Це наразі не стосується виборів 31 жовтня. Ми просто виберемо трьох найдостойніших кандидатів партії», - відзначив в коментарі Вголосу голова ЛОО «Сильна Україна» Василь Барилюк. Всю абсурдність ідеї праймеріз тонко підмітили наші колеги з Обкому.

Яка подальша доля «найдостойніших» так і не зрозуміло, але зараз зупинимось на самих кандидатурах. З десяти кандидатів маємо семеро бізнесменів, двох медиків і одного (тобто одну) банкіра. Географічно маємо трьох уродженців Львова, п’ятьох – Львівської області і двох «варягів» - з Херсону та Кіровоградщини.

Бізнес в десятці кращих різноманітний – від аграрного до нерухомості.

Двоє «аграріїв» - Іван Залізний та Андрій Кіт пов’язані з одним холдингом – «Оліяр», який випускає продукцію під брендом «Майола». Власне, Андрій Кіт, який є директором ДП «Дослідне господарство Оброшино» контролює згаданий холдинг, Іван Залізний є комерційним директором «Оліяру». Прізвище Залізного стало відомим громадськості «завдяки» скандалам навколо екс-судді Ігоря Зварича. Ніби-то саме Іван Іванович давав хабара Зваричу та ще й в кабінеті тодішнього голови Львівської ОДА Петра Олійника. Засвітився Залізний і в іншому скандалі - навколо відчуження землі в селах Басівка і Годовиця.

Решта кандидатів в пресі згадуються або позитивно, або нейтрально, або не згадуються взагалі. Єдине, ще можна звернути увагу на Андрія Токарського (заввідділенням Львівської лікарні швидкої допомоги), який очолював список кандидатів від партії «Віче» на виборах 2006 року до Львівської міської ради. Але, оскільки зміна партійних симпатій злочином не є, то це скоріше просто інформація для замітки.

На рівні з сільським господарством серед «сильноукраїнців» популярна промисловість: Юрій Доскіч (родинні зв’язки з «пористом» Віктором Доскічом не виявлені, але, можемо припустити, що такі таки існують) – гендиректор ТзОВ «Гал-Кат» (виготовляє мідні жили для кабельно-провідникової продукції), Василь Кушинський – засновник українсько-німецького СП «Олнова» (виробництво машин для подрібнення різноманітних відходів виробництва) та Зеновій Бардин – директор ТзОВ «Лев» (житлове будівництво, об’єкти громадського харчування, авто мийка та АЗС).

Присутні в десятці троє жінок – банкір Мирослава Дмитришин (начальник Червоноградського відділення «Укрсиббанку»), медик Ірина Суворкіна (лікар-пульмунолог, автор дисертації «Ефективність застосування фенспіриду в комплексному лікуванні хворих із хронічним легеневим серцем») та Ярослава Павлюковець. Ярослава Володимирівна в партійній «агітці» представлена як в.о. директора КП ЛОР «Реставрація та управління замками та палацами Львівщини». Разом з тим, є власницею та керуючою рестораном «Гридниця», який розміщений в Олеському замку. І так зовсім до слова – Ярослава є екс-дружиною екс-заступника голови Львівської ОДА Ярослава Кашуби.

І замикає десятку «найдостойніших» засновник і директор Агенції нерухомості «Олтар» Олег Феник. Також Феник є співзасновником ТзОВ «Торговий дім «Карбон Діоксайд», займається міжнародними перевезеннями вуглекислоти. ТзОВ нашуміло в пресі, коли напарника Олега Петровича по бізнесу Василя Грабінського обстріляли біля під’їзду рідної багатоповерхівки на Сихові.

Отож, якщо раніше ЛОО «Сильна Україна» була представлена колишніми комсомольцями, то зараз, як бачимо, партія «перекваліфікувалась» на малий та середній бізнес.

ІА "Вголос": НОВИНИ