Про власний прогноз щодо можливого вторгнення, поточний стан української армії та колабораціоністів серед вищого керівництва держав лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок розповів на хвилях "Вголос FM" в програмі «Актуальне інтерв'ю» з Ігором Слотюком.

Ви сказали, що зосередження російських військ довкола кордонів України це швидше бряжчання зброєю. Але якщо уявити, що напад тамки відбудеться, чи достатньо сили в українського війська?

Українське військо є потужне, воно має досвід, це одна з найкращих армій в Європі станом на зараз. Відповідно, я переконаний, що ми маємо сили та можливості відбити ворожу атаку, як би не демонстрували московські геббельсівські канали силу російського війська.

Зрештою, досвід бойових дій 2014-го року продемонстрував, що у нас є потужний добровольчий рух, на який ми можемо розраховувати. 

Інша справа, що я маю багато питань до чинної влади. Одна з головних загроз - наявність московської агентури серед вищого керівництва держави. А також в керівництві збройних сил та інших силових структур. На жаль наш законопроєкт свободівки Оксани Савчук, який був зареєстрований ще в грудні 2019-го року щодо введення санкцій за колабораціонізм - він не просто був відхилений, але він знятий з порядку денного. Як бачимо, монобільшість не вважає це загрозою.

Хоча розуміємо, що у випадку чергової фази військової агресії дільність московської агентури ускладнює шлях до нашої перемоги. 

З точки зору дипломатії, то нам необхідно перевести Нормандський формат у Будапештський. Нам потрібні за столом перемовин США та Велика Британія, і це має бути офіційно. взагалі ми вважаємо, що ці демонстрації російських військ на кордоні мусять мати конкретні наслідки - закриття кордону, візовий режим, заборону на торгівлю з агресором та розрив дипломатичних стосунків. 

Окрім того, ми знаємо, що наприкінці осені був ухвалений закон про територіальну оборону. І українська влада мала б дати роз'яснення мешканцями прифронтових регіонів, що і як робити на випадок надзвичайної ситуації. Ми у Львові живемо за 80 км від західного кордону. А уявіть собі, як би це було за 80 км від кордону московського? 

 

Чи схвалюєте так звану «ковідну» тисячу гривень від влади?

Насправді це є великий популізм цієї влади. Вони, як представники 95-го кварталу не можуть усвідомити, що це реальне життя, а не шоу. і питання соціальної справедливості не трошки, а кардинально відрізняється від тих уявлень, які панують у шоу-бізнесі. Так, дійсно, у багатьох країнах використовують фінансову стимуляцію для вакцинації. Але в нашому випадку влада з одного боку вкрай неграмотно та неправильно, адміністративними способами впроваджує кроки для примусу населення, повністю проваливши інформаційний фронт. Вони цією тисячею намагались вдати благодійників для людей, і це повернеться їм бумерангом. 

Адже спершу багато українці уявляю собі, що це буде готівка, яку вони зможуть використати на власний розсуд. І лише згодом виявилось, що мова йде виключно про походи в театри, кінотеатри тощо. Багато людей це не сприйняло, зокрема тих, хто живе по селах, і або не має такої змоги, або ц зрештою не планує це найближчим часом, з огляду на обставини. 

 

Говорячи про російську агентурну мережу, кого саме ви маєте на увазі?

 

Візьмемо більшу частину працівників Офісу президента, я більш ніж переконаний, що вони повзанні з Московією. А також представники уряду та й значна частина депутатського корпусу. Особливо представники монобільшості. Майже в повному складі це так звана політична сила ОПЗЖ. В яких є або дружні або родинні стосунки з високопоставленими чиновниками та військовими Московії. 

 

Крім того, люди які виховані ще в Совєтський період, так званні совки та малороси, починаючи від президента й закінчу.чи дрібними клерками, які просто ненавидять Україну й не сприймають все українське. Вони залюбки тою чи іншою мірою, інколи як корисні ідіоти, працюють на Москву. Для фільтрації московських агентів необхідні відповідні закони, і Свобода їх пропонує. необхідно карати, і карти жорстко. мають бути дуже серйозні санкції.



Ми записуємо це інтерв'ю 6 грудня, в День Збройних Сил України. Що ви можете сказати нашим воїнам?

Я пам'ятаю той час, коли створювались ЗСУ. Хочеться низько вклонитися нашим воїнам та фахівцям. Хочеться побажати особистого добробуту, залишитись живими, повернутись до своїх родин, до своїх дітей. Я хочу, аби ви знали, що ми вас побажаємо. Що ми, українці, ніколи не забуваємо, якою ціною маємо мирне небо над головою. 

ІА "Вголос": НОВИНИ