Про це повідомляють офіційні представники конкурсу в Україні Ardis Group.

Усього було представлено 4786 сирів із 47 країн світу, з-поміж них 27 – з України.

15 листопада у місті Візеу (Португалія) завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024, на якому було представлено 4786 сирів із 47 країн світу. З-поміж них 27 – з України, зокрема й сири сироварні «Мамин сир» із села Золотарьово на Закарпатті.

Сироварка з Хустщини Наталія Ковач розповідає у Фейсбуку, що вирішила подати на конкурс два найбільш популярні серед покупців сорти сиру – «Вуйош» та «Лопта», свіжі витримані, з коров'ячого молока. Більше розраховувала на «Вуйош», однак, несподівано навіть для неї, срібну відзнаку конкурсу здобув «Лопта».

«Лопта» – це йогуртовий сир, обваляний у чорному перці із додаванням сухого часнику. Щоб отримати цей вид сиру Наталія Ковач скомбінувала два сири – швейцарський белпер кнолле та ліванський сир шанкліш. Виготовляє його за технологією сиру «лопта»: кульки потім кладуть в олію і дають їм настоятися. Вони потім підсушуються, але ніжний смак йогурту залишається і вже всередину, за технологією шанклішу, додається сухий часник. Цей сир може зберігатися до двох років.

Як повідомляє у Фейсбуку спільнота поціновувачів сиру ProCheese, участь українських сирів у конкурсі відбулася за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і сприяння Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, а також Ardis Group. 

Бронзову нагороду отримали:

Срібну нагороду отримали:

Загалом за три роки участі в проєкті українські сири мають уже 34 нагороди.

ІА "Вголос": НОВИНИ