Петиція, розміщена на сайті президента, раніше набрала понад 25 тисяч необхідних для розгляду підписів.

«Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, звільняються з військової служби під час воєнного стану на підставах, визначених статтею 26 закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», зокрема за віком, за станом здоров’я, у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, через сімейні обставини або з визначених названим законом України поважних причин», – йдеться у відповіді.

«Отже, в умовах дії правового режиму воєнного стану звільнення мобілізованих військовослужбовців з військової служби на інших підставах не передбачено», – додав президент.

Водночас, за словами Зеленського, він звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням «комплексно опрацювати» порушені в електронній петиції питання та про результати їх розгляду поінформувати автора.

Петиція була зареєстрована у вересні, в листопаді зібрала понад 25 тисяч підписів. Автор петиції – Антон Водяний.

Тим часом, 1 грудня Верховна Рада України схвалила в цілому закон №8081, який закріплює право військовослужбовців на відпустку під час дії воєнного стану.

За новим законом, військовослужбовці матимуть право на частину основної щорічної відпустки, а також на відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

Кожна з таких відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів. При цьому не буде враховуватися час, необхідний для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Умовою надання відпустки є те, щоб у відповідному підрозділі водночас були відсутні не більш як 30% відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії.

Нагадаємо, втрати української армії під час війни, яку розв'язала в Україні Росія, становлять 13 тисяч загиблими.

ІА "Вголос": НОВИНИ