Про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС, опублікованому сьогодні, 25 січня. 

"Ключовим фактором, що визначає мандрівника, має бути вакцинація від COVID-19, тестування або одужання, що підтверджується дійсним цифровим сертифікатом ЄС про COVID. Особистий підхід істотно спростить чинні правила і надасть мандрівникам додаткову ясність і передбачуваність", - йдеться у повідомленні.

Проте Рада ЄС окремо наголошує, що у випадку критичних показників вірусу у тому чи іншому регіоні, обмеження на пересування можуть розширитися на всіх його мешканців, без огляду на наявність чи відсутність щеплення. Дані про ситуації з вірусом будуть оновлюватись на так званій епідеміологічній мапі що два тижні. 

"На основі цієї карти країни-члени повинні застосовувати заходи щодо подорожей до та з темно-червоних районів , де вірус циркулює на дуже високих рівнях. Вони, зокрема, повинні перешкоджати будь-яким необов’язковим поїздкам і вимагати від осіб, які прибувають з тих районів, які не мають сертифіката про щеплення або одужання, пройти тест перед від’їздом і помістити на карантин після прибуття", - йдеться у персерелізі.

У випадку потрапляння в «темно-червоний» район, під виключення на обмеження пересування потраплятимуть лише ті громадяни, хто мають невідкладну потребу чи подорожують за кордоном, а також діти до 12 років. 

Мандрівники, які мають дійсний цифровий сертифікат ЄС про COVID, не будуть підпадати під додаткові обмеження вільного пересування.

Дійсний цифровий сертифікат ЄС про COVID включає:

Особи, які не мають цифрового сертифіката ЄС про COVID, можуть бути зобов’язані пройти тест до або не пізніше 24 годин після прибуття. Від цієї вимоги мають бути звільнені мандрівники з основними функціями чи потребами, особи, які перебувають через кордон, а також діти віком до 12 років.

Зауважимо, що рішення Ради ЄС має характер рекомендації, і держави-члени об'єднання можуть самостійно розширювати або скорочувати перелік заходів епідеміологічної безпеки

Нагадаємо, в Україні триває кампанія вакцинації від COVID-19. Зокрема, в рамках програми «єПідтримка» додатково кожен вакцинований українець отримає 1000 грн за дві стандартні дози вакцини, та 500 грн за бустерну дозу. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. . 

ІА "Вголос": НОВИНИ