Нагадаємо, титул чемпіонки світу з шахів Марія Музичук здобула на чемпіонаті світу 2015 року в Росії. Хоу Іфань після перемоги на серії гран-прі 2013-2014, отримала право на участь у матчі за звання чемпіонки світу.

Шахістки вже двічі зустрічалися за шахівницею. Вперше –2012 року на турнірі в Гібралтарі, вдруге – під час гран-прі в Монако 2015-го. Одна партія завершилася нічиєю, в іншій перемогу здобула китаянка.
Згідно з рейтингом ФІДЕ, на 1 лютого 2016 року Хоу Іфань займає перше місце (2673) серед жінок, а Марія Музичук (2554) розділяє четверте з Александрою Костенюк.

Про шанси Марії Музичук на успіх «Вголос» розпитав відомого українського гросмейстера, одного з найуспішніших шахістів України Андрія Волокітіна.

Андрію, кого можна назвати фавориткою зустрічі Музичук – Хоу Іфань?

Звісно, я вболіваю за Марію і бажаю їй тільки успіху. Але, якщо говорити об’єктивно, фавориткою протистояння Музичук – Хоу Іфань є китаянка. Вона має кращий рейтинг, аніж наша землячка, очолює рейтинг найкращих шахісток світу, у неї більше досвіду. Звісно, у таких матчах часто трапляються несподіванки. Сподіваюся, що Марія Музичук зуміє обіграти свою суперницю.

У футболі кажуть, що рідні стіни допомагають. Для шахістів має значення місце виступу?

Особисто для мене має значення, мені рідні стіни допомагають. Але кожен має своє ставлення до цього. Скажімо, Василю Іванчуку та Юрію Криворучку рідні стіни не особливо допомагають.

Можливо, удома Марії Музичук буде складніше грати, адже увага земляків до цього матчу є додатковим психологічним навантаженням…

У будь-якому разі грати у Львові значно краще, ніж у Китаї.

Чому?

У Китаї потрібно акліматизовуватися, на це треба десь два тижні. Там специфічна їжа, усе в них незвичне. Тому для Марії Музичук великий плюс, що матч відбудеться у Львові.

Мама Марії Музичук розповідала мені, що китайці під час матчу Іфань із харків’янкою Анною Ушеніною за світову корону вдавалися до різних хитрощів. Скажімо, в готелі поселяли біля українки гучних сусідів, і вона не могла виспатися. У вашій кар’єрі такі випадки траплялися?

(Після паузи) Гучні сусіди мені траплялися, але це ніхто не підлаштовував спеціально. Просто не поталанило з людьми, які путають режими дня і ночі.

Матч Музичук – Іфань позначиться на популярності шахів?

Безперечно, це серйозний поштовх для популяризації цього виду спорту.

Як ви ставитеся до закидів про те, що в час економічної кризи та війни на Донбасі грошам із держбюджету можна було знайти краще призначення, ніж шахова гра?

Спорт потрібно популяризувати. Вперше в історії Україна має свою чемпіонку світу, тому, вважаю, вона заслужила на такий захист титулу. Щодо коштів із держбюджету, то гроші не забрали від армії чи соціально не захищених верств населення. В контексті цього питання краще поцікавитися в олігархів, чи сплачують вони податки, чи все гаразд із дотриманням у них закону. А спорт потрібно популяризувати навіть у такі складні часи, як тепер.    

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ