На жаль, сьогодні чимало українці стають жертвами шахраїв та втрачають свої гроші. Любителі легкої наживи придумують все нові та нові схеми обману.

Про це пише OBOZREVATEL. 

Проте, завдяки низці простих та дієвих правил можна уникнути аферистів та зберегти свої заощадження.

Наприклад, киянин Тарас хотів продати телефон на одному з онлайн-майданчиків для розміщення оголошень.

Для того, щоб його оголошення побачило якомога більше людей Тарас заплатив чималу суму.

Через декілька дні його гаджетом почав цікавитися чоловік, який назвався Сергієм.

Він відразу сильно зацікавився оголошенням, почав ставити багато запитань і вже через годину після знайомства заявив, що готовий оплатити товар за допомогою форми на сайті оголошень.

Киянин спочатку заповнив усі дані, проте в останній момент він вирішити перевірити посилання, а коли виявив підступ - відразу написав шахраєві та  заблокував свою картку через кол-центр банку.

Завдяки своєчасним діям чоловіка, аферисту не вдалося зняти гроші з картки.

Фахівці зауважують, що у 80% випадків шахраї виманюють гроші через передоплату замовлення безпосередньо на картку продавцеві.

Однак, такого підступу можна уникнути, якщо дотримуватися наступних правил: 

  • будьте обережні з передоплатою безпосередньо на картку продавцеві;
  • спілкуйтеся з продавцем тільки через izi-чат;
  • перевіряйте товар прямо в поштовому відділенні під час отримання.
Варто зауважити, що шахраї  використовують різні схеми обману на сайтах оголошень. 

Найпопулярнішими є наступні:

  • Підступна благодійність. Продавець пропонує товар безкоштовно, просить тільки гроші за доставку. Скидає номер своєї картки в чат, а коли отримує оплату, відразу блокує користувача.
  • Передоплата за перегляд. Просять внести завдаток за резерв товару або перегляд. Після переказу коштів за номером картки, яку скинув продавець, листування блокується. Та сама історія з нерухомістю.
  • Фальшиві посилання. Продавець кидає посилання на інший сумнівний сайт, покупець переходить за посиланням і потрапляє в пастку: його особисті дані можуть вкрасти.
  • Підміна товару. Продавець розраховує на те, що покупець не буде оглядати товар на пошті й надсилає не те, що замовляли, або товар у неробочому стані.
  • Відгук відправлення. Продавець просить передоплату на картку і створює ТТН відправленого товару. Потім вимагає решту суми на картку. Коли отримує гроші, відкликає відправлення.
Крім того, останнім часом в Україні активізували аферисти, які надсилають SMS-повідомлення про мільйонні виграші або блокування карток.

Все більше українців скаржаться, що вони отримують повідомлення про блокування свої банківських карток від імені інших банків та з незнайомих номерів.

«Шановний клієнте, ваша картка була заблокована банком! Терміново пройдіть авторизацію або зателефонуйте за номером...» ,  - саме такі повідомлення розсилають аферисти.

Крім того, деякі шахраї можуть атакувати і кілька разів протягом одного дня.

Експерти стверджують, що в жодному разі не варто телефонувати аферистам, адже під час особистої розмови вони спробують дізнатися у власника будь-яку конфіденційну інформацію щодо його картки: PIN-код, CVV-код або секретний пароль тощо.

У деяких випадках зловмисники повідомляють потенційним жертвам про «мільйонні виграші», попереджаючи, що для того, аби отримати приз потрібно просто зателефонувати за вказаним номером телефону.

Як писав «Вголос»:

  • Кіберполіція викрила шахраїв, які ошукали вкладників на понад 8 мільйонів гривень.
  • У столиці шахраї за допомогою підроблених документів привласнили приміщення, де розміщуються дільничні інспектори.

ІА "Вголос": НОВИНИ