Такий метод лікування раку, як імунотерапія, може стати більш ефективним під час використання молекули LL-37. Ця молекула підсилює активність імунних клітин у боротьбі з пухлиною.

Про дослідження вчених Единбурзького університету (Шотландія), які виявили, що застосування молекули LL-37 в рамках імунотерапії задає додатковий стимул імунної атаки організму на ракове новоутворення, пише EurekAlert.

В експериментах із мишами терапія з використанням молекули призводила до зменшення пухлини, а в деяких випадках – до повного виліковування від раку. Автори дослідження припускають, що подібні ефекти можуть бути досягнуті і в терапії раку у людини.

Фахівці пояснили, що молекула LL-37 виробляється організмом природним шляхом у відповідь на інфекції, сприяючи боротьбі імунної системи з бактеріями і вірусами. Дослідники виявили, що LL-37 підвищує функцію дендритних клітин – специфічних імунних клітин, відповідальних за цільові імунні реакції і сприяють посиленою активності інших клітин, які є борцями з пухлиною.

Культивування дендритних клітин передбачає імунотерапія – для цього повинен проводитися відбір зразків клітин пацієнта і їх вирощування в лабораторії, що є довгим, важким і дорогим процесом. Автори роботи встановили, що додавання молекули LL-37 до дендритних клітин підвищує вироблення тих імунних клітин, які діють в організмі як убивці пухлин.

Як відомо, британські вчені протягом найближчих 10 років можуть розробити нові препарати, здатні зупиняти розвиток навіть найстійкіших ракових клітин, які не реагують на інші процедури.

ІА "Вголос": НОВИНИ