У найпатріотичнішому місті України, «бандерівській столиці» досі, (незважаючи на те, що у всій країні громади покидають московське церковне ярмо і приєднуються до Єдиної української церкви), продовжують діяти храми московського патріархату.

І в той час, поки від рук російських окупантів на сході гинуть українські воїни, московські попи почувають себе доволі комфортно у львівських храмах.

«Не святий – маю гріхи, маю!», – не так давно публічно виправдовувався львівський мер Андрій Садовий. А згодом ревно молився у закарпатському храмі біля єпархіальної Святині - ікони Христа Спасителя «Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені …». Бо просити прощення вочевидь є за що.

А поки Садовий відмолював гріхи,  львівські активісти не приховували свого обурення: мовляв, представники Московського патріархату не лише не бажають приєднатися до нової Української церкви, а й захоплюють землі у місті і розширюють свої володіння.  Ще й «всеукраїнський хресний хід» у Львові організовували.

До того ж клірика Свято-Георгіївського храму Миколая Баранова за традицією запрошували відслужити молебень на початок нового навчального року у вже одіозній школі № 45 з російською мовою навчання. При цьому учасниками цього дійства були… представники Генерального Консульства Росії у м. Львові. І це того Баранова, який є уродженцем РФ та улюбленим попом московитів у Львові. Того Баранова, котрий радо вітає новопризначеного Генерального консула Російської Федерації у Львові та проводить уроки у російській школі, яку та заповзято фінансує Садовий.

Відтак громадські активісти дружно вийшли на пікети проти церков московського патріархату у місті з гаслами на кшталт «Русскій мір» – геть зі Львова!» та «Геть московського попа!».

Загалом чимало львів’ян до УПЦ МП ставляться, так би мовити, не надто прихильно. То зупинки листівками з написами  «Московський патріархат – це Сталінська церква» заклеюють, то  храми МП  завішують плакатами зі Сталіним…

«Вголос» звернувся із офіційним запитом до Львівської міської ради, аби дізнатися, чи справді у Львові діють церкви московського патріархату (УПЦ (МП). Скільки церков перейшло з УПЦ (МП) до Православної церкви України з часу отримання Українською церквою томосу (з 6.01.2019 року)? Яка чисельність громади, що відвідує церкви московського патріархату у місті? Чи виділяли з міського бюджету землю та кошти на розбудову та розвиток таких церков протягом минулого та цього року?

Поки очікували на відповідь, з’ясували: за даними ЗМІ, у Львові діє три храми УПЦ МП: Свято-Георгіївський кафедральний собор на вул. Короленка, 3, Свято-Троїцька церква на вул. Антоновича, 100 та дерев’яний храм на проспекті Червоної Калини, 89.

Дерев’яний храм на проспекті Червоної Калини, 89

«Сталінський патріархат» захопив землю у Львові

Саме сюди у січні 2018 року прийшли обурені активісти та влаштували мирний пікет проти московського храму. Натомість сталися сутички із представниками московського патріархату, які заявили, що війни в Україні немає, а українська армія вбиває мешканців Донбасу.

Як виявилося, церква московського патріархату, яка знаходиться у Львові на проспекті Червоної Калини, побудована на земельній ділянці, яка належить УПЦ КП.

У кінці 2017 року депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андрій Карбовник навіть пропонував демонтувати незаконне будівництво цієї споруди.

«До мене неодноразово звертались мешканці міста з інформацією про те, що на земельній ділянці комунальної власності на проспекті Червоної Калини, 89 самовільно зведено будівлю, у якій систематично проводять богослужіння представники Української православної церкви (московського патріархату). Як було встановлено,  релігійна громада УПЦ (МП) збудувала об'єкт нерухомого майна без будь-якої дозвільної документації, а земельну ділянку на пр. Червоної Калини, 89 самовільно захопила без жодних прав на землекористування», – пояснив Андрій Карбовник.

Керівник ГО «Сокіл» Львівщини Богдан Федун, який також виходив на пікетування цього храму, каже: «Вже сам той факт, що представники московського патріархату самовільно захопили землю на Сихові під свою церкву, є загрозливим.  Бо якщо такі дії не зупиняти, то може статися так, як свого часу зробили з українськими святинями – Києво-Печерською та Почаївською лаврами. Адже людей, які там є,  зараз звідти викорінити вже просто неможливо. А ще десь близько 10 років до початку російсько-української війни там були донські козаки з автоматами Калашникова, яких ми потім побачили в лавах так званих «Л/ДНР». А зараз там також можуть бути такі ж люди, просто ходять в рясах. І це яскравий приклад того, що може статися і у Львові.

Хіба Садовий – людина, яка влаштовує День «рускава язика» у Львові – може якось реагувати проти «руского міра» у Львові?
Тим більше, ви ж подивіться, як реагує на ситуацію з московськими церквами у Львові влада міста? Ніяк! Бо хіба ж мер Садовий – людина, яка влаштовує День «рускава язика» у Львові, – може якось реагувати проти «руского міра» у Львові? Тим більше у цієї церкви московського патріархату на Сихові є нібито якийсь документ від Садового про те, що ця церква - це законна будівля. Хоча депутати подавали запити, аби дізнатися, на якій підставі їм цей дозвіл видали, адже земельна ділянка все ще є у власності міста».

Свято-Георгіївський кафедральний собор на вул. Короленка, 3

«Сюди ходять ті, хто за «рускій мір»

Це одна з трьох церков Львівської єпархії УПЦ МП - церква святого Георгія. У тому, які тут «традиції», нещодавно мали змогу переконатися журналісти. І розповіли: «Двері церкви відчиняються, звідти служки розстеляють червону килимову доріжку. До людей на подвір’ї, поважно ступаючи по доріжці, виходить архієпископ Львівської єпархії Філарет. Він по черзі дає свою руку кожному із парафіян, вони її цілують. Одна із парафіянок, яка прийшла у храм на службу, зізналася: «Сюди ходять різні люди: студенти, військові і ті, хто «за рускій мір».

Депутат ЛМР від «Свободи» Андрій Карбовник, який неодноразово висловлювався проти функціонування цих церков у Львові, каже: «Ці люди (представники московського патріархату) однозначно небезпечні для міста. По-перше, вони вносять розкол у суспільство і це в непростий для України час, адже триває російсько-українська війна. По-друге: лише подумайте, як в нас може існувати церква, керівник якої є у державі, з якою ми воюємо, і повністю підпорядковується спецслужбам цієї країни? По-третє: самих прихожан цієї церкви налаштовують на те, що українці та росіяни – єдиний народ, при цьому службу здійснюють російською мовою. Усе це сильно сприяє патріотичному вихованню молоді?».

Свято-Троїцька церква на вул. Антоновича, 100

«Абсолютно незаконна, зведена без проекту на землі ЛМР»

Ще одна - третя церква з вищезгаданих – останнім часом, за даними ЗМІ, стала активно розбудовуватись.

Нещодавно депутат від ВО “Свобода” Андрій Рікота на сесії ЛМР наголосив:  «Масштабна розбудова Свято-Троїцької церкви, що належить московському патріархату, проходить без жодних дозвільних документів. А землю, на якій це відбувається, у 2015 році здала в оренду Львівська міська рада».

«Фактично роботи розпочалися у серпні 2019 року, проте паспорт робіт чи будь-яка інформація про наявність у власника будівлі дозвільних документів, які дають право на проведення робіт, містобудівних умов та обмежень відсутня. З публічних джерел стало відомо, що приміщення за адресою вул. Антоновича, 100 церква УПЦ Московського патріархату орендує у підприємиці Інги Дунаєвої, а земля належить Львівській міській раді й була здана в оренду на 10 років у 2015 році”, – розповів Рікота.

Львів’яни також звернули увагу, що при вході до храму немає жодної інформаційної вивіски стосовно будівництва.

При цьому Андрій Карбовник наголошує:

«У той час, коли у всій країні громади переходять з московського патріархату до ПЦУ, у бандерівському Львові кількість так званих російських православних церков збільшується. Їхні представники просто окуповують приміщення, забираючи їх у приватну власність. Таких вже у Львові є кілька і деякі навіть ніде не зареєстровані.

А відбувається так тому, що місцева влада не робить нічого, аби цьому запобігати. Скільки разів я вже звертався і до міського голови, і до прокуратури щодо самовільного та незаконного захоплення землі. Ніхто палець об палець не вдарив. Хоча ця будівля абсолютно незаконна, зведена без проекту, і якщо завтра вона завалиться і, не дай Боже, загинуть люди, хто у цьому буде винен?».

Разом з тим, ще у жовтні минулого року у Львівській єпархії УПЦ (МП) впевнено  заявили: залишаються вірними московському патріархату, однак спостерігають за процесами об’єднання православних церков в Україні.

Вони - шматок «русского міра» у Львові і роблять все для того, аби нашкодити нашій державі
Однак керівник ГО «Сокіл» Львівщини Богдан Федун переконаний:

«Якщо ситуація з церквами московського патріархату у Львові не змінилася з часу отримання Україною томосу, то надалі вже і не зміниться. Бо, до прикладу, якщо говорити про церкву на Сихові, то варто згадати про два важливих фактори: по-перше це незаконне захоплення землі для церкви, бо її у міста не купували, та й у їхній власності вона не є. Представники МП просто взяли, загарбали і забудували. По-друге: із більшістю з цих «прихожан» ми часто перетинаємося на судах і пікетах. Це відверто проросійські люди і аргументувати їм тим, що у нас має бути своя церква, немає сенсу».

«Та й взагалі: це «п’ята колона» у місті. І, якщо, не дай Боже, російські війська стали би на порозі Львова, представники московських церков були б першими, хто відчинив би їм двері. Бо вони - шматок «рускава міра» у Львові і роблять все для того, аби нашкодити нашій державі.

І дуже прикро, що наша влада цим не переймається, а навпаки їх «кришує». Бо я отримав ось таку відповідь від першого заступника мера Львова Васьківа щодо церкви на Сихові: мовляв, що ви хочете, захопили – то й захопили. Люди в тих церквах моляться, а те, що вони незаконні, ну то таке…», - зазначає Андрій Карбовник.

P.S. Ось таку, цілком очікувану відповідь, ми отримали від Львівської мерії:

«У відповідь на ваш запит повідомляємо, що Львівська міська рада не володіє запитуваною інформацією. Принагідно радимо вам звернутися із відповідним запитом до УПЦ (МП) та Православної церкви України. Інформацію щодо будь-яких інших питань Ви можете отримати у Центрі надання адміністративних послуг у приміщенні Львівської міської ради за адресою: пл. Ринок, 1 та на гарячій лінії міста за телефоном 15-80».

Коментарі тут, як кажуть, зайві.

ІА "Вголос": НОВИНИ