Про те, як правильно робити цю процедуру, пише "Добрий лікар".

Загалом, контрастний душ рекомендують приймати щораз, завершуючи прийом ванни або душу, - каже Сергiй Федоров, спеціаліст з медичної реабілітації. - Це дозволяє пiдтримувати тонус організму, тренує судини, покращує кровопостачання у шкiрi. Крiм того, контрастний душ змiцнює iмунiтет, що дуже важливо у цю пору року.

Лікувальна дія контрастного душу полягає у чергуваннi температур, а також механiчнiй дiї самого струменю води. Завдяки цьому задiюються бiологiчно активнi точки, розташованi на шкiрi, кров припливає до шкiри, активiзуються обмiннi процеси, тканини краще постачаються киснем. До речi, якщо регулярно приймати такий душ, можна позбутися жирових вiдкладень та целюлiту. А ще ця процедура є загартовувальною - вона покращує опiрнiсть органiзму до вiрусiв та iнфекцiї, змiцнює iмунiтет.

Починати практику треба з нейтральних температур, а з часом робити контраст бiльш разючим. Впродовж перших двох тижнiв приймайте душ приємної температури. Потiм робiть один контраст "тепло - холод", причому "сеанс" холодної води не має перевищувати 10-15 секунд. Надалi переходьте на два i бiльше чергувань, поступово збiльшуючи час та рiзницю у температурах. В середньому, чергування гарячої та холодної води має вiдбуватся у режимi пiвтори-двох хвилин.

Щодо того, якою водою краще закiнчувати, є таке правило. Зранку, коли треба збадьоритися та пiдвищити тонус органiзму, душ закiнчуйте холодною водою. А ввечерi, навпаки, теплою - це сприятиме розслабленню, заспокоєнню та гарному сну.

ІА "Вголос": НОВИНИ